NYTT – 2024 – NYTT

Jag flyttar både mina yogaklasser och lymfmassage till YOGATREATS från februari 2024.

En härligt liten studio med stor hjärta och vänlighet.

Här finns en charmig shala (yogasal) och 2 st helt utrustade terapirum.

Adressen är: Kastellgatan 22 (mellan Linnégatan och Övre Husargatan…mycket nära den legendariska restaurangen Gyllene Prag 😊)

SE HIT du som är 65+ och vill underhålla eller förbättra din hälsa:

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

*** Jag har min lymfyoga kurs också kvar, men den kommer inte vara öppen för allmän bokning under våren 2024 (är bokad av en rehabgrupp).***

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

INFO OM LYMFMASSAGE med tider och priser kommer lite senare. Den verksamheten startas upp i mars.

De 5 krigarpositionerna inom yoga

baddha (bundenhet, plikt, hängivenhet) + veera (krigare) + bhadra (vän) + asana (position)

Nu är vi framme till ”den sista krigaren” i serien.

Det finns en position som ”avslutar” en kamp, ett krig….det är när du (krigaren) antingen blir besegrad eller är segraren. Då, när kampen är slut, du gjorde allt, med stor kunskap, insats, insikt kanske är det dags att böja huvudet…antingen inför de offer du har gjort eller de ”fienden” du har besegrat eller … framför segraren.

Det är tid för avslut, retrospektion, bakåtblick…men framförallt blicken vänd inåt. Tid för utvärdering, rannsakan, tid för ödmjukhet och kärlek.

Ungefär såhär ser jag framför mig denna moment:

Källa: www.gettyimages.com

Men tillbaka till yogan:

denna position intas ofta som avslutande position efter en Krigar-serie och balanserar fokus på styrka och kraft med en känsla av hängivenhet och ödmjukhet.

Fysiskt kommer den att aktivera din kropp på flera sätt, eftersom den kombinerar utfallande och framåtböjda rörelser, samtidigt utmanar din styrka i nedre delen av kroppen och uppmuntrar dig att slappna av och släppa överkroppen.

Att vika din kropp och hålla huvudet under hjärtat eller nära marken skapar en böjande rörelse. Det här är det som gav positionen dess namn – vi går från den inre kraft vi behöver för att tackla vardagen på jorden, för att en stund vara ödmjuka, vända inåt och böja oss inför det okända, den gudomliga, universella skaparkraften.

Där andra Krigar-varianter uppmuntrar oss att lyfta oss högt och blicka framåt uppåt, för den Ödmjuke krigaren tillbaka vår uppmärksamhet inåt, neråt. I slutändan det som gäller är hur vi avslutar…att kunna kapitulera modigt och introspektion är den egenskap som hjälper oss att bygga upp vår verkliga kraft. Inifrån.

Den här posen blir svårare ju mer vi gör motstånd och försöker kontrollera den. När vi väl släpper taget och låter gravitationen göra det mesta av arbetet kommer vi att nå ett vackert tillstånd av frid och överlämnande. Men det kräver övning! 😉

Energimässigt stimuleras alla 7 chakran i denna position, men är mest aktiv i solar plexus (eller Manipura) chakrat.

Det är vettigt när vi ser symboliken och avsikten med positionen, eftersom balansering av detta chakra också kommer att bidra till att bygga upp självförtroende och tillåta oss att odla ett lugnare och stabilare sinnestillstånd och öva ödmjukhet.

Det är också en av de återställande positionerna som kommer att hjälpa till att öka din prana (livsenergi) och ge stabilitet och lugn till ditt sinne och kropp.

Krigare – V:

Anatomi, position, beskrivning hur du gör:

Har inte hittat någon bra, ritad anatomisk bild, som vid tidigare Krigare…men den mest korrekta varianten av positionen ser ut såhär:


Bilden är från www.fitsri.com/humble-warrior-pose/

Vi som är inte så atletiska eller är äldre…kan göra också såhär:


Bilden är från www.flickr.com/photos/nathanyoga/


Bild från www.yogajala.com

(För ändringar och variationer se några bilder längre fram här.)

Gör såhär:

För att utföra Krigare – IV korrekt och dra full nytta av dess fördelar, följ dessa steg-för-steg-instruktioner:

1. Börja med att stå upp rak med tyngden delad på båda benen, armar bredvid kroppen. Rak rygg. Kliv bakåt med din högra fot vrid den till en 45-graders vinkel inåt. Håll benet utsträckt.

2. Böj vänster knä så att det bildar en 90-graders vinkel med golvet. Håll den i linje med fotleden.

3. Din främre häl och fotvalvet på din bakre fot bör helst vara i samma linje. Flytta gärna isär dem något om det inte är naturligt för dig.

4. För armarna bakom ryggen, håll dem utsträckta och knäpp ihop handflatorna (i knytnävar). Öppna bröstet och förläng ryggraden, svanka inte i ländryggen.

Andas in.

5. Med nästa utandning börjar du fälla överkroppen framåt bredvid framsida/insida av din vänstra lår, men håll ryggraden rak. Använd dina förlängda armar som hävstång för att flytta djupare in i positionen.

6. Håll i cirka 3-5 andetag. För att komma upp, dra in magen och använd din magstyrka för att säkert lyfta din bål. Gå tillbaka till rakt stående (punkt 1 ovan) och upprepa samma positionering fast åt andra sidan.

Lite tips och tricks:

* I ställningens fulla uttryck är hälen på den främre foten direkt i linje med den främre delen av den bakre foten. Du kan dock ställa in dem lite bredare om du är nybörjare, eftersom det hjälper dig att få mer stabilitet.

* Jorda ordentligt genom hela din bakre fot för att säkerställa att du fördelar din vikt så jämt som möjligt på båda benen. Om bakre hälen är stel och tenderar att lyfta, lägg i förväg en rullad filt under den som stöd.

* Om du kämpar för att knäppa händerna bakom ryggen kan du också ta tag i motsatta armbågar, sträcka händerna framåt eller hålla dem mot hjärtat.

* Försök att inte vila magen på benet, för att uppmuntra aktivering i magen/navelregionen.

* Flytta inte en höft framför den andra, håll dem parallella.

Du kan också välja följande asanas som utgångsposition (för de som är vana i yoga):

* Krigane – I positionen (Virabhadrasana I)

* Bergsställning (Tadasana)

* Nedåtvänd hund (Adho Mukha Svanasana)

Nybörjartips att tänka på när du utför Krigare – V:

* Innan du börjar se till att du är stadigt centrerad, med fötterna stadigt placerade på marken.

* Dina höfter är en av nyckelpunkterna i denna ställning. De ska vara perfekt riktade genom att trycka höften tillhörande det böjda benet lätt neråt-bakåt och den motsatta höften följer lite framåt.

* De flesta nybörjare har svårt att hålla hälen i linje med fotvalvet baktill. För dem kan sprida sina fötter så brett de kan, som om de stod på två skenor i ett brett skidspår. Detta är också fördelaktigt för personer med stela höftmuskler.

* Nybörjare kan placera handflatorna på golvet (eller på några block) för att först hitta stabilitet och balans och gradvis sträcka ut armarna bakåt.

Säkerhet och försiktighetsåtgärder:

Vanliga felställningar

* Det främre knäet går för långt. Ditt främre knä ska bilda en 90-graders vinkel med mattan. Den ska också vara ungefär i samma linje som fotvalvet, så att du fortfarande kan se tårna när överkroppen är upprätt.

* Vrider den bakre hälen för mycket. Din bakre häl (foten) ska vändas ut, men överdriv inte. När du feljusterar hälen, kommer det också att påverka anpassningen i höften och ben.

Skador och tidigare operationer

Gravida kvinnor och de med svåra magproblem bör undvika positionen på grund av trycket på buken.

Personer med skador eller operationer i knäna, i ryggraden, axlarna, nacken, höfterna, nedre delen av ryggen, bäckenet, benen (knäna, fotlrder, fot) etc. bör undvika denna krigarposition, eftersom sträckningen kan orsaka ytterligare belastning.

Personer med högt blodtryck, yrsel och hjärtsjukdomar bör inte utöva denna ställning, eftersom de kan känna en begränsning i andningen på grund av böjningen som kan förstärka deras problem.

Slutligen kan påfrestningen på grund av sträckning av ryggmuskler, nacke, armar, axlar, bäcken, etc vara ett problem för personer med artrit, spondylit, bråk, slitna kotskivor och smärta i nedre delen av ryggen, därför bör undvikas av dem också.

Ändringar och variationer:

Du kan ändra denna krigarposition med t.ex följande variationer(det finns säkert fler! Det gäller att prova sig fram, vad som passar just dig):

* Istället för ett högt utfall, välj den låga utfallsställningen, där ditt bakre bens knä nuddar marken. Detta rekommenderas mest för personer som behöver hitta stabilitet eller har problem med sina knän.

* Om du har problem med att hålla låren parallella med golvet, använd en stol som stöd (se bild nedan).

* Böj foten eller håll bakbenets häl på en sandsäck eller en fast filt om du har problem med att hålla den stadigt på marken.

* Du kan hålla en handduk eller en rem istället för att sammanfoga handflatorna. (se bild nedan)

* Vid obehag i axeln kan du hålla i armbågarna istället för att sträcka ut armarna.

Andra armpositioner för armar/händer kan vara följande:

Anjali mudra på baksidan.

Sträck armarna åt sidan för att göra flygplansvingar.

Istället för att sträcka armarna uppåt kan du sträcka dem parallellt med marken, och även använd några block som stöd (se bild nedan).

* Man kan också bara böja sig framåt tills överkroppen är parallell med marken, utan att behöva böja sig helt ner. Denna variation kan utövas av nybörjare eller personer med ett medicinskt tillstånd.

* Erfarna personer kan försöka böja sig mer så att huvudet helt nuddar marken.


Bilden från www.tummee.com
De 2 bilderna ovan är från www.dihickman.com

Fördelar med Krigare – V:

* Denna asana anses vara en av de mest utmanande krigare för många yogautövare. Positionen tonar och stärker de främre benmusklerna på det böjda benet, samtidigt som det förlänger baksidan av det förlängda benet. Arbetar med styrka och flexibilitet medan din underkropp, särskilt dina ben, bär tyngden av hela din överkropp när du böjer dig. Denna stretch tonar benmusklerna och stärker dem. Därför förbättras din stabilitet och balans.

* Det sträcker också axlar, rygg, höfter och sätesmuskler och stärker bål, biceps och triceps. Genom att engagera mittryggens muskler expanderar ställningen bröstet och kan hjälpa till med djupare andning.

* Förbättrar blodcirkulation mot huvudet. När du viker dig framåt, för du ditt huvud under hjärtat (förhoppningsvis). Detta innebär att blodflödet ökar till halsen, ansiktet och huvudet. Mer blodflöde ger också mer syreflöde, vilket hjälper till att förbättra din livsenergi (prana) också. Detta kommer som en självklarhet att när flödet av prana blir flytande, njuter ditt sinne också av det fräscha flödet och inducerar fler lyckliga hormoner som serotonin, oxytocin, dopamin och endorfiner. Dessa hormoner kommer avsevärt att hjälpa till att minska kortisol, vilket är det hormon som främjar stress och ångest. Alla negativa tankar och känslor kommer att elimineras genom regelbunden träning av denna pose, sägs det.

* På ett mentalt plan bygger det upp kroppsmedvetenhet och skapar en känsla av introspektion och grundande i dig själv.

* Känslomässigt utmanar denna asana din sårbarhet, uppmuntrar ödmjukhet, acceptans och en känsla av överlämnande till en högre makt. Att böja sig djupt mot jorden stödjer överlämnandet av stolthet, fördomar, ett bedömmande, malande sinne och krav, förväntningar.

Slutsats

Denna sista krigarposition ger en allsidig utveckling till ditt sinne och din kropp. Medan du får en mängd fysiska fördelar, är denna ställning också mycket betydelsefull för att koppla dig till de högre världarna och samtidigt hålla dig jordad. Du måste lita på dig själv och i denna ställning överlämna dig själv genom att släppa all kontroll och rädsla (men detta kommer förstås med övning).

Sekvensering är konsten att arrangera positioner med mest flöde och smidighet. Eftersom krigarpositionerna är rätt liknande i former, sekvenseras de ofta tillsammans i en klass.

* Krigare – I och – II lärs ofta ut i början av en sekvens eftersom de är de vanligaste och inte lika utmanande som de andra krigarna. När du flyttar direkt mellan Krigare – I till Krigare – II, kan det vara lättare att räta ut det böjda benet mellan övergången i positionerna.

* Övergången mellan Krigare – II och Krigare – I kan vara lite klumpig och lärs ofta inte ut.

* Du hittar det bästa flödet mellan Krigare – II till Omvänd krigare till Ödmjuk krigare. * Övergången från Krigare – I till Krigare – III är utmanande, men kan vara flytande och graciös med mycket träning eller för yngre yoginis med superbra styrka och balans.

Prova gärna denna fantastiska krigarposition och bli inte nerslagen i fall det känns tufft ! Allt nytt är tufft i början. Med lite övning och uthållighet kommer du långt och kan ta del av positionens fantastiska stärkande effekter på alla plan !

Nu är krigar-serien slut…hoppas det gav någon aha-upplevelse för dig både fysiskt och mentalt.

Vi ses i december!

Troligen mot slutet av året…på mellandagarna…med någon överraskning här i bloggen 🤔…hmmm….vad blir det?…

De 5 krigarpositionerna inom yoga

Del 5. Krigare – IV (Virabhadrasana IV)

Även känd som: Omvänd krigare, Stolt krigare, Fredlig krigare, Halvmåneställning.

Denna krigarposition är för mig, min kropp och ålder en mycket skön, behaglig position. Jag älskar den!

Men vi är i krigarnas värld…och för mig denna position är en statisk variant på en krigare som skyddar sig med en sköld mot pilregnet ute i krigsfältet….men det är kanske min fantasi som sveper iväg med mig, eller? ☺

Såhär menar jag (hittade inte bättre gratisbild på nätet, detta är från www.amazon.com):

Själva yogapositionen är en mycket mer stiliserad, statisk position, vacker också!

Kolla bilderna vidare nedanför här.

Positionen kombinerar en sidoböj med en utfallsposition, vilket gör den till en speciell pose med en djup och ovanlig kurva som kombinerar både framåtböjning och bakåtböjning!

Knasigt, hahaha ☺ !

Denna speciella pose riktar in sig på de interkostala musklerna mellan dina revben, ett område som ofta förbises, men förtjänar lite uppmärksamhet. Genom att införliva en sidotöjning och sträcka din ena arm uppåt först lätt bakåt samtidigt din andra arm sträcks bak och vilar på underlåret, maximerar du sträckningen längs motsvarande sida av din kropp. Till skillnad från en traditionell bakåtböj, som betonar lika förlängning på båda sidor, låter Krigare – IV dig fokusera på att förlänga sidokroppen samtidigt som stabiliteten bibehålls.

Krigare – IV:

Anatomi, position, beskrivning hur du gör:

Anatomiskt ser positionen ut såhär:

Foto: www.docteur-fitness.com

Som ung och vig…ser positionen ut såhär:


Foto: www.freepik.com

Är man äldre eller yngre fast behöver stöd då tar man en stol och intar Krigare – IV såhär:

Foto: www.stonesthrowyoga.com.au

Foto: www.dihickman.com

Gör såhär:

För att utföra Krigare – IV korrekt och dra full nytta av dess fördelar, följ dessa steg-för-steg-instruktioner:

Börja i Krigare – II-ställning (positionen med ditt högra ben fram):

* Börja med att stå rakt upp med fötterna höftbrett isär, rak rygg, händerna hängande vid kroppen.

* Andas in och sedan ut och sprid benen tillräckligt brett för att hålla ett avstånd på ca 1 – 1,2 m mellan dem.

* För händerna mot midjan.

* Flytta höger fot ut till 90° vinkel och för vänster fot kanske bara 15° vinkel.

* Sänk dig från höfterna rakt nere så att främre (högra) låren och underbebenen intar vinkelrät position (eller så nära som möjligt vinkelrät…)

* Vrid nu nacken åt höger och titta rakt åt samma håll.

Fortsätt nu såhär:

* Höj din högra hand mot taket. Denna rörelse skapar en betydande sträckning längs höger sida av din kropp. Håll axeln nere för stabilitet. Du kan lätt luta bakåt med bålen om du vill.

* Låt din vänstra hand glida ner på på baksidan av ditt vänstra lår och stanna upp där i det djupet som känns bäst.

* Huvudet vrids mot högra handen med ansiktet upp så att din blick förblir fäst på din högra hands fingertoppar.

Håll posen i fem djupa andetag.

Upprepa stegen, denna gång med vänster fot framåt, för att uppnå balans och säkerställa en omfattande träning.

Säkerhet och försiktighetsåtgärder

Även om Krigare – IV erbjuder många fördelar, är det viktigt att vara försiktig och vara uppmärksam på eventuella begränsningar eller redan existerande förhållanden.

* Undvik denna ställning om du har svårigheter med balansen eller om du har höft-, knä-, rygg- eller axelskador.

* Behåll en neutral position med ögonen framför dig istället för att luta huvudet bakåt om du har ont i nacken.

* Kom ihåg att du ska känna en sträckning i låren, ljumsken och sidorna, men du ska aldrig uppleva någon skarp smärta. Om obehag eller smärta uppstår, släpp ställningen omedelbart.

Vanliga misstag att undvika

För att fullt ut maximera fördelarna med Krigare – IV och förhindra påfrestning eller skada, var uppmärksam på följande vanliga misstag:

* Knä placerat för långt framåt eller glidande inåt: I alla utfallspositioner är det viktigt att undvika att sträcka ut ditt främre knä bortom tårna eller låta det glida mot insidan. Båda åtgärderna kan lägga onödig stress på knäleden. Fokusera på att bibehålla korrekt inriktning under hela posen.

Otillräcklig böjning i det främre knät: När du lutar överkroppen bakåt, var uppmärksam på ditt främre knä. Det är vanligt att knät rätas ut av misstag. Se till att ditt knä förblir böjt direkt över din fotled. Om det behövs, fördjupa medvetet böjningen i ditt främre knä.

Lita på bakhanden för stöd: Stödet för Reverse Warrior bör i första hand komma från din kärnstyrka, inte från att vila din hand på benet. Undvik att lägga någon tyngd på din bakre hand och koppla istället in dina kärnmuskler för stabilitet.

Ändringar och variationer:

För att tillgodose olika kompetensnivåer och individuella behov, här är några modifieringar och variationer att överväga:

Modifiering för balanssvårigheter: Om du tycker att det är svårt att upprätthålla balansen, försök att flytta blicken nedåt, fokusera på din vänstra fot istället för att titta uppåt till höger fingertoppar. Att bredda fötterna något kan dessutom ge extra stabilitet.

Avancerad variation för ökad utmaning:

För dem som söker en större utmaning, prova att linda din vänstra arm bakom ryggen och sträcka dig efter det inre högra låret. Denna modifiering gör att du kan fördjupa stretchen och öppna bröstet längre mot taket.

Fördelar med Krigare – IV:

Denna krigarposeitionerbjuder ett brett utbud av fördelar som bidrar till ditt allmänna välbefinnande. Genom att införliva denna ställning i din träning stärker du dina ben, öppnar upp din sidokropp, förbättrar ryggradens rörlighet och förbättrar din balans och kärnstyrka. Sträckningen som tillhandahålls av denna position kopplar in de främre och bakre lårmusklerna (quadriceps och hamstrings), höfter, ljumskmuskler och interkostalmusklerna mellan revbenen. Dessutom fungerar denna asana som en effektiv höftöppnare, vilket är särskilt fördelaktigt för personer som tillbringar långa perioder sittande. Dessutom stimuleras energiflödet, främjar bättre andning och cirkulation i hela kroppen.

• Denna asana sträcker sidokroppen djupt, såväl som höfter, ryggrad, bröst och insida lår. Det stärker dina magmuskler, interkostala muskler,(de små muskler mellan revben) nacke, armar och psoas (en av de djupa, stora höft och bäckenbotten muskler)

• Denna sidoböjning är också känd som Fredlig krigare eftersom den lugnar ditt sinne genom att öka flödet av prana och blod och släpper spänningar i överkroppen.

• Känslomässigt och mentalt är Krigare – IV ett utmärkt sätt att lägga till styrka, kraft, uthållighet, självkänsla och skönhet till din dagliga träning. Det främjar också din förmåga att flyta igenom livets utmaningar med lätthet och nåd.

Prova gärna denna fantastiska krigarposition och bli inte nerslagen i fall det känns tufft ! Allt nytt är tufft i början. Med lite övning och uthållighet kommer du långt och kan ta del av positionens fantastiska stärkande effekter på alla plan !

Vi ses om ca 4 veckor, då tittar vi djupare på Krigare – V som även kallas för den Ödmjuke Krigaren.

Ha en fortsatt skön höst 🌞 !

♥ ♥ ♥

De 5 krigarpositionerna inom yoga

Del 4. Krigare – III (Virabhadrasana III)

Denna krigarposition är den tuffaste för mig personligen nuförtiden…när åren har samlats lite bakom mig. Men också för många andra – jag har faktiskt frågat. Kanske p.g.a. att den är en mycket komplex position där balans skall hållas stående på en fot och resten av kroppen tippas i horisontellt läge?…Akrobatik och muskelstyrka på hög nivå!

Krigare -III, – som flera andra positioner också – har utövats och utvecklats från Kalaripayattu (i väst ofta kallad bara Kalari) som är en gammal indisk kampsport från Kerala. Ses som den mest vetenskapliga typen av kampsport i världen, man tror att endast de som besitter de unika färdigheter som krävs för att klara den rigorösa träningen kan utföra konsten. Denna traditionella sport fokuserar på självanalys och självkontroll över attack och anfall.

Här kommer en foto (fritt nerladdningsbar från nätet), som visar hur tränas kalari även idag. Lägg märke till position som står för grund till krigare III.

Krigare – III:

Anatomi, position, beskrivning hur du gör:

Fotot från https://www.yogaanatomy.net/virabhadrasana-3 som tydligt visar vilka muskelgrupper, senor, ligament, osv. berörs i denna position. Jag tycker att även axlar och överarmar borde vara med…Du som har utfört positionen vet hur musklerna jobbar även där.

Och nu en gratis foto på korrekt position:

Följande bilder visar Krigare – III utförd med hjälpmedel som stol, vägg, block, osv:

Bildernas källa: https://www.hamy.yoga/

Källa: https://yogajala.com/warrior-3-pose-virabhadrasana-iii/

Innan du utför krigare – III gå igenom följande punkter

för att öva den säkert:

Kontraindikationer:

* Warrior 3 pose är inte lämplig för personer med högt blodtryck. Det plötsliga blodflödet till hjärnan när man utför posen kan skapa problem för sådana människor.

* Träna aldrig Krigare – III om du har spondylit (inflammation i en eller flera ryggkotor eller mellan kotor och eventuellt även i mellanliggande diskar).Posen är för intensiv för att hantera ett så allvarligt ryggproblem.

* Undvik detta om det finns en kronisk ben-, höft-, rygg- eller axelskada.

* Utöva inte Krigare – III under graviditeten.

Förberedande poser:

För att förbereda kroppen rekommenderas att du bekantar dig först med Krigare – I och krigare II eller andra yogapositioner som : trädet (Vrikshasana) eller halvmånen (Ardha Chandrasana). De är av stor hjälp för att öva upp balansen vid stående på en fot.

Hur du gör:

* Börja med att stå rakt med båda fötterna ihop (bergsställningen) och ta ett djupt andetag.

* För höger fot framåt och flytta hela kroppsvikten till den.

* Ta ett djupt andetag in, lyft upp armarna, öppna fingrarna och sträck armarna uppåt mot taket.

* Andas ut och lyft upp vänster ben (knäna) till höftnivå. Långsamt tippa bålen framåt och samtidigt sträck ut vänster ben bakåt.

* Tillsammans med att tippa bålen framåt kommer dina utsträckta armar att tippa fram. Håll dem parallella med marken.

* Rikta in vänster ben, bål och armar horisontellt med marken. Håll höger ben fast och starkt. (Rakt rekommenderas, men det underlättar om du har höger ben lite lite böjd vid knät! Prova dig fram!)

* Kroppen har nu intagit ett T-form.

* Ansiktet är vänd mot marken och håll ögonen fästa vid en viss punkt precis under. Detta hjälper till att upprätthålla balansen.

Håll hållningen i 2-3 andetag.

Börja nu och höj armarna samtidigt som du tar vänster ben tillbaka mot marken.

Ta ner armarna och slappna av rakt stående (i bergsställning) under 2-3 djupa andetag.

Upprepa positionen genom att följa alla ovan nämnda steg genom att bytta ben.

Att träna Krigare – III med hjälp några rekvisita kan göra det mindre intensivt.

Kom igång med följande:

* Använd en stol – Håll en stol med rygg framför dig nära mattan med ryggen mot dig. Använd den övre delen av stolen för att hålla i medan du sträcker händerna framåt. När du lär dig att sträcka, skjut stolen helt från dig och vila handflatorna på den för att få stöd.

* Mot en vägg – På samma sätt som stolen kan väggen användas som stöd antingen för armarna eller för det lyfta benet.

* Använd block – Ta två yogablock för vardera hand och lägg dem framför dig på din matta såpass långt ifrån dig att vid framlutning och sträckta armar är blocken under axelhöjd (se foto ovan). Börja stående och luta dig fram med utsträckta armar på blocken. Lyst ena benen horisontellt med golvet. Du kan prova släppa blocken gradvis genom att lyfta armarna en i taget.

* Yogarem– Efter att ha nått en balanserad Krigare – III position kan det vara avlastande att använda en yogarem (långt justerbart tygbälte). Skapa en ögla via remmen som är tillräckligt stor för att täcka dig från hälen upp till höftbenet (se sista bilden ovan). Innan du börjar positionen med balansen på t.ex. vänster ben, lägger du remmen under höger häl och håller den vid vänster ljumske. Kommer in i balans med kroppen genom att lyfta upp höger ben med remmen för att skapa extra stretch mellan häl och ljumske. Justerar händerna (framåt, eller mot en vägg eller stol om du vill).

Fördelarna med Krigare – III:

* Denna balanserande Krigare skapar muskelstabilitet när du kopplar in dina bålmuskler och stabilisatormuskler som baksidan av låren, sätesmuskler och ryggrad. Det stärker också axlar, lår, vader och vrister.

* Bra för hjärtat

* Förebygger ”restless legs”, krampar i lår, sätesmuskler, höft.

* Sägs vara jättebra att ”ta bort fett” från lår och höftregionen.

* Denna utmanande ställning stärker ditt fokus, koncentration och mindfulness. När du balanserar hela din vikt på en fot, upptäcker du hur du kan förbli lugn och sval under stress och press även i andra situationer i livet när ” din balans rubbas”. Sammantaget uppmuntrar det balans, elegans, finess och mod.

* Den här krigaren lär oss hur vi kan omvandla våra största utmaningar och kamper till styrkor och triumfer. Att lära sig att balansera på en fot kräver inre styrka, tro, mod och ödmjukhet.

😍…👍…👏…🤩

Prova gärna denna fantastiska men jätteutmanande krigarposition och bli inte nerslagen i fall det känns tufft !

DET ÄR TUFFT! Särskilt om du är inte supertränad på balans och/eller är rätt ung! Ta det stegvis och ta gärna modifierade varianter eller hjälpmedel i början. Med lite övning och uthållighet kommer du långt och kan ta del av positionens fantastiska stärkande effekter på alla plan !

Vi ses om ca 4 veckor, då tittar vi djupare på Krigare – IV.

Ha en skön höst 🌞!

♥ ♥ ♥

Möt mig LIVE för lymfa och fascia behandling i höst !

20 % rabatt på lymfmassage och fascia flow

bokad under september!

Under HT 23 hyr jag in mig på Soulyoga, Nordostpassagen 19, Göteborg,

Kolla här är mitt schema – om rabatten läser du längre ner:

Priser:

OBS!

20 % RABATT för massagebokning under september!

Behandlingstiden du bokar i september kan vara senare under hösten, det är själva bokningen som är begränsad till september-rabatten.

Fantastiskt eller hur? Passa på!

Du får 60 min behandling för bara 720 kr

eller 70 min behandling (inkl. ansikte) för bara 800 kr

Har du bokat, men saker händer och behöver avboka?

Senast kl 12 på behandlingsdagen vill jag få ditt mejl med avbokningen.

Anmälan/avanmälan/all kommunikation: info@arcturus.se

Tusen tack och du är

Varmt välkommen! ♥

De 5 krigarpositionerna inom yoga

Del 3. Krigare II (Virabhadrasana II)

I introduktionen (se förföra inlägget) har vi tittat på ursprung, mytologi och modern historia inom yogan för denna serie med 5 stående positioner som kallas för krigare (warrior på engelska).

Populära, mycket använda yogapositioner. Om du utövar yoga kommer du förmodligen inte kunna undvika att stå i någon krigarposition, härligt! 😍

Varje krigarposition kan dessutom varieras, ofta beroende på din yogalärares kunskap och syfte med de kurser eller klasser denna asana ingår i.

Vid användning av Krigare – II är fantasin verkligen användbar! Grundpositionen bjuder in oss att föreställa oss t.ex. bågskyttar, spjutkastare, diskuskastare, osv. Att i fantasin ”frysa en millisekund” i dessa dynamiska rörelser, just den positionen som är Krigare – II i rörelsen.

Jag använder gärna bågskytten som exempel, rörelsemomenten, fokus, blicken, siktet, känslan att spänna bågen och låta pilen fara iväg…och övergå till sekunden efter pilens träff…

Ni ser på följande gratisbilder från nätet vad jag menar 🙂:

Innan du utför krigarposition – II här är några försiktighetsåtgärder och kontraindikationer:

* Undvik att utföra Krigare – II vid svår knäsmärta, högt blodtryck eller en kronisk skada på nacke eller axlar.

* Undvik att vrida på huvudet medan du behåller asana om du är någon som har problem med nacken.

* Var försiktig när du utför Krigare – II om du lider av diarré.

Krigare – II:

Anatomi, position, beskrivning hur du gör

Här är olika foton, även på variant och med hjälp av stöd (stol t.ex. i nedersta fotot):


Anatomisk bild från www.yogaanatomy.net

Variant med knä i golvet, eller nästan i golvet (tuffa varianten):

Variant med hjälp av en stol:

Hur man gör:

* Börja med att stå rakt upp med fötterna höftbrett isär, rak rygg, händerna hängande vid kroppen.

* Andas in och sedan ut och sprid benen tillräckligt brett för att hålla ett avstånd på ca 1 – 1,2 m mellan dem.

* För händerna mot midjan.

* Flytta t.ex. höger fot ut till 90° vinkel och för vänster fot kanske bara 15° vinkel

* Vrid nu nacken åt höger och titta rakt åt samma håll.

* Andas in och sträck ut händerna i respektive riktning och håll handflatorna vända mot marken.Lyft upp armarna till nivån med dina axlar och se till att de är parallella med marken. Kontrollera att axlarna avslappnade och inte uppdragna.

* Andas ut och böj ditt högra knä (lår och höft) så att knäna är i linje med din högra fotled.

* Behåll ställningen genom att knip i bäckenbotten, dra in naveln och håll ryggraden rak.

* Känn sträckningen på vänster ben och fortsätt andas.

Håll positionen i 30 – 60 sekunder.

Kan du redan positionen, då går utmärkt att hålla den under längre tid. Du väljer!

Andas ut och räta gradvis ut höger knä.

Släpp händerna tillbaka till midjan.

För båda fötterna tillbaka till startpositionen och slappna av i rakt stående.

Upprepa samma steg på andra sidan Fokusera på din vänstra fot.

Krigare – II kan anpassas till just dina behov och med dessa modifieringar eller hjälpmedel:

* Att använda ett block eller två under den främre foten kommer att ge ytterligare stöd.

* Använda en stol – Om du inte kan böja knät ordentligt, kommer en hopfällbar stol under din främre lår att stödja din bål (se fotot ovan)

* Mot en vägg – Man kan använda en vägg för att uppnå korrekt balans och kontroll över kroppen. Placera hälen på den bakre foten nära väggen medan du intar positionen. Det ger extra stöd för att utföra positionen korrekt.

Fördelarna med Krigare – II:

* Denna asana stärker kroppens stabilitet genom att jobba med stora muskelgrupper i låren, bäckenet, höfter och i hela bålen: quadriceps, baksidan av lår, inre lårmuskler, bålmuskler, samt dina armar, axlar, höfter och sätesmuskler. Den sträcker även dina höfter och ljumskar. Du lär dig kroppskontroll och balans.

* Förbättrar andningen eftersom den kräver långsam och djup andning för att kunna hålla positionen effektivt. Den stärker andningsorganen och expanderar bröstet och lungorna.

* Denna asana hjälper till att vitalisera och stimulera bukorganen t.ex. för att förebygga och korrigera kroppsställningsdefekter. Detta har man sett hos barn i skolåldern som använde positionen i daglig träning och är fördelaktigt för att tona upp alla vitala bukorgan.

* Användbar under graviditet, eftersom denna position innebär att musklerna sträcks ut under en längre tid. Tillsammans med ökad uthållighet gör det i slutändan kroppen flexibel.

* Denna asana utmanar oss att finna lätthet inom ansträngning och bygger mental uthållighet, inre styrka och koncentration. Att hålla posen innebär att hålla synen också på viss punkt. Det utvecklar klarhet i sinnet och fokus på om målet och minskar distraktionen till ett minimum.

* Med övning kommer denna asana att utveckla modet och kraften att se dina vardagsstrider med lätthet och grace.

* Kan användas fördelaktigt i terapeutiska sammanhang t.ex. vid karpaltunnelsyndrom, plattfot, osteoporos och ischias.

Att uppnå mod, balans, uthållighet och styrka är målet för varje levande själ. Det är otroligt att veta att alla dessa fantastiska och positiva egenskaper redan finns där inom var och en av oss. Allt som krävs är din vilja och beslutsamhet för att nå dem, ta fram dem, jobba med dem.

😍…👍…👏…🤩

Prova gärna denna fantastiska krigarposition och bli inte nerslagen i fall det känns tufft ! Allt nytt är tufft i början. Med lite övning och uthållighet kommer du långt och kan ta del av positionens fantastiska stärkande effekter på alla plan !

Vi ses om ca 4 veckor, då tittar vi djupare på Krigare -III.

Ha en fortsatt skön sommar 🌞!

♥ ♥ ♥

De 5 krigarpositionerna inom yoga

Del 2. KRIGARE – I (Virabhadrasana I)

I introduktionen (Del 1, se tidigare inlägg) har vi tittat på ursprung, mytologi och modern historia inom yogan för denna serie med 5 stående positioner, som kallas för krigare (warrior på engelska).

Populära, mycket använda yogapositioner. Om du utövar yoga kommer du förmodligen inte kunna undvika att stå i någon krigarposition, härligt! 😍

Varför använda krigarpositionerna?

Hmmmm… 🤔…🤨 vilka förmåner erbjuder dessa?

Yogafilosofin lär oss att det är bäst att övervinna (ej undertrycka!) vår ilska, rädsla, trauma och osäkerhet genom att aktivera vår styrka, kraft, mod och hängivenhet. När vi går in i dessa krigarpositioner förkroppsligar vi den gynnsamma och heroiska energin hos en krigare (vår inre krigare). När vi håller och andas i dessa asanas, ansluter vi till vår styrka, självförtroende, medkänsla och kraft. Varje krigarställning har sina egna krafter som kan hjälpa yogautövare på deras resa av inre och yttre förvandling.

Dessa positioner kan vara svåra för vissa, eftersom de flesta har frambenet böjt 90 grader i knät, vilket kräver mycket styrka i underkroppen.

Nästan alla krigarpositioner har dock alternativa sätt (t.ex. på en stol) att göras.

Dessa krigarposer är dock några av de vanligaste formerna du kommer att stöta på i en yogasekvens så det är viktigt att lära sig deras korrekta intag för att förhindra skador.Att rutinmässigt öva dem ger många kraftfulla fördelar (se längre ner vilka).

Krigare – I:

Några fotos först ur den gamla indiska krigarkonsten från Kerala varifrån yogans krigarposer sägs härstamma, KALARI. Här ser man Krigare-1 såväl i strid (uppvisning) som i träning:

Anatomi, position, beskrivning hur du gör:

Foto från https://www.yogaanatomy.net/virabhadrasana-1

Såhär fridfullt och meditativt kan Krigare -I se ut…

Foto: Krigare – I med stolen som hjälp.
Man kan även sätta sig på stolkanten, hörnen
och inta en ”sittande benposition” som liknar
detta och ha bålen rak, händerna utsträckta.

Gör såhär:

* Först stå rak med fötterna mycket brett isär, båda fotsulor tar din tyngd och är parallella med varandra. Händerna hänger raka bredvid kroppen, hela kroppen rak, huvudet håller rakt framtittandes.

* Efteråt: vänd t.ex. vänstra foten 90 grader ut mot mattans längd och den andra foten automatiskt vänder 45 grader snett också åt samma håll som förra. Din bål automatiskt vrider sig lite mot vänster i detta fallet.

* Sänk nu din vänstra ben tills du har 90 graders böjning på frambenet dvs. knän är i höjd med din häl (höft och ländrygg följer med som en skruvrörelse också helt mot vänster!). Bakbenen är utsträckt och du trycker dig neråt-utåt med din 45 graders böjda högra fotsula (häl mest). Ger stabilitet i positionen.

* Nyp lätt ihop sätesmusklerna och lyft en aning (någon mm!) bäckenbotten, dra lätt in naveln mot buken, då avlastar/fördelar trycket från bålen. Du står nu som en klippa!

* Händerna lyfter du nu parallella, framåt och upp mot taket, handflator ihop (Anjali mudra), eller om du vill, fläta fingrarna, utom pekfingrar som i Ksepana mudra, kallad även för ”Jupiter-låset” (Mudrorna hittar du i mina tidigare blogginlägg). Raka armar ovanför huvudet alltså.

* Känn in och mjuka upp/sänk dina axlar. De ska inte lyftas upp mot öronen, utan ”hållas nere”, avslappnade.

* Rak nacke, kanske hakan en aning bakåttippad/indragen (kallas även för nacklås). Förläng kroppen uppåt genom toppen av huvudet (kronchakrat).

* Ögonen öppna, blicken fokuserad rakt fram på något längre bort, eller bara i oändlighet.

* Håll positionen och andas, stabila, längre, djupare andetag.

Positionen kan hållas allt mellan 1 min till ….ja, 10-20 min? Så långt det känns stabilt, utan att göra ont någonstans. Men håll ut ett tag, även om det känns ”jobbigt” efter en tid!

Du tränar på uthållighet, styrka, beslutsamhet ju!

😜…😍…👍…👏…🤩

Fördelarna med Krigare – I:

Fysiskt verkar denna asana för att stärka din underkropp, särskilt baksidan av låren (hamstrings), fötter, anklar, sätesmuskeln (glutes) och lårmuskeln (quadriceps femoris). Den bygger också bålstyrka genom att ha ryggraden rak och lång och bröstet lyft. Den milda bakåtböjen med ena benet öppnar framdelen av bålen samtidigt som sträcker ut lår, töjer höftböjaren och psoas. (Psoas är en av de viktigaste muskeln i nedre delen av bålen som är gummibandet som håller samman kroppen med benen, stabiliserar rygg och bäcken och ger en jämn viktfördelning från huvud till fot.)

Mentalt främjar denna position fokus, koncentration och kroppsmedvetenhet. Denna krigare utmanar en att hålla sig jordad och närvarande samtidigt som den engagerar flera muskelgrupper för att hålla denna position stabilt.

• På ett känslomässigt plan är Krigare -I en eldig pose av tapperhet, firande och dygd. Det uppmuntrar och förstärker ett hjärta fullt av medkänsla och mod att övervinna livets utmaningar och våra inre demoner av ego och ilska.

Prova gärna denna fantastiska krigarposition och bli inte nerslagen i fall det känns tufft ! Allt nytt är tufft i början.

Med lite övning och uthållighet kommer du långt och kan ta del av positionens fantastiska stärkande effekter på alla plan !

Vi ses om ca 4 veckor, då tittar vi djupare på Krigare – II.

Ha en fortsatt skön sommar 🌞!

♥ ♥ ♥

De 5 krigarpositionerna inom yoga

Introduktion

Jag har mött ”de 5 krigare” självfallet genom yogan.

De har fascinerat mig, inte minst på grund av att jag har utövat ”krigarkonst”, en av de mest ädla och avancerade dessutom, den japanska traditionella samuraj teknikerna (både manuella, svärd, käpp och kniv) som kallas Takemusu AIKIDO. I Göteborg finns en av världens mest berömda, kända AIKIDO dojo och leds av Ulf Evenås, shihan, 7 dan, vid Göteborgs Aikidoklubb med många decenniers internationell ledarskap och utmärkelser bakom sig. Samt många andra mycket högt rankade, erfarna lärare.

Ulf var min mästare och huvudlärare.

Självfallet håller vi, sporadiskt numera, kontakten även idag 20 år senare.

Jag ÄLSKADE Aikido! ♥♥♥

Här är ett foto från GP …en reportage gjord år 2000 och på fotot är jag här i främre raden (då hette jag Bán i efternamn):

Självfallet, det som var intressant för journalisten var att ”vi kvinnor kan försvara oss, kan fälla män mycket större än oss vid ett attack”! Så endimensionellt, tråkigt!

Aikido är såååå himla mycket mer, multidimensionell: från etik, visdom, medvetenhetsutveckling, språk, beteende, kulturella aspekter….en hel värld!

Skulle säkert fortsatt med Aikidon om inte cancern brutalt sprängde sönder mitt liv 2002 och efteråt var tvungen att lämna allt som ”tuff träning” heter… Dessvärre lämnade jag då en hel livsstil med mening och sammanhang: vänner, språk, inblick i en exotisk kultur, mat, beteende/etik, världsbild…allt som man får på köpet, när man är en ”fridfull krigare i nutid”.

Självfallet djupt inne blev jag transformerad, påverkad och det ”jaget” försvinner aldrig. De åren har betytt ENORMT i min inre mognad och utveckling….en styrka som jag så väl behövde i kommande svåra perioder i livet.

Från denna lilla privata utsvängning….nu tror jag att du läsare, börjar ana varför är jag förtjust i yogans ”fem krigare” ☺.

Denna utmanande uppsättning asanas (positioner) sträcker ut och stärker våra kroppar, hjärtan och sinnen. Virabhadrasana-serien som det heter är yogans mest populära – och kanske mest användbara – grupp av ställningar. Och mig påminner om Aikido-perioden i livet

Krigarpositionernas ursprung

I modern tid:

Man tror att dessa stående poser skapades i början av 1900-talet av Krishnamacharya, som var influerad av den fysiska kulturen och gymnastiken. De kan också ha sitt ursprung i den indiska kampsporten Kalarippayattu (se längre ner). De fem krigarpositionerna populariserades och lärdes ut av Krishnamacharyas elever – Indra Devi, K. Pattabhi Jois och B.K.S. Iyengar.

Mytologi och gamla källor:

Vi ser krigarställningen, med det främre knäet böjt och det bakre benet rakt, avbildad i mytologisk indisk konst. Denna position användes för att symbolisera styrka, ilska eller stridsaktivitet. Krigarhållningen blev en symbol för sadhanas hårda arbete, den andliga praktiken av självupptäckt och inre transformation.

Krigar-poserna är kända på sanskrit som Virabhadrasana. Vira betyder ”hjälte” och bhadra översätts som ”välsignelse”, ”lyckobringande” eller ”vän”. I detta sammanhang översätts asana som ”hållning”. Således kan Virabhadrasanas kallas ”gynnsamma heroiska ställningar” ☺.

Mytologisk berättelse om Virabhadra

Dessa poser är uppkallade efter den legendariska krigaren Virabhadra, som skapades av guden Shiva. Som med alla gudar och gudinnor finns det en kraftfull gammal berättelse bakom Shivas skapelse av krigaren Virabhadra. Även om vissa detaljer ändras beroende på version, förblir mycket av historien densamma. Shiva gifte sig med Sati. men hennes far, Daksha, godkände inte deras förening. Han vägrade att bjuda in någon av dem till en enorm offerfestival han höll, vilket fick en sårad Sati att konfrontera honom. Hennes far förödmjukade henne och frågade om hon lämnade sitt ”vilda djur av en man”. Enligt den tidens sed (kulturen) när en hustru hörde sin man hånad, skulle hon antingen lämna platsen med händerna över öronen, eller, om hon hade makten, avsluta sitt liv.

I sorg och skam valde Sati att ta livet av sig. (De specifika sätten för hur varierar, som att kasta sig in i elden eller meditera tills hon brast i lågor är de mest populära varianterna.)

Shiva var förkrossad och blev sedan rasande när han fick reda på sin frus öde. I sin ilska slet han en dreadlock från sitt huvud och kastade den till marken. Ur håret sprang Virabhadra, en massiv varelse med tre ögon, tusen armar och en kvinnlig demon som hjälp. De gick till festivalen för att slakta alla, inklusive gudarna. När det var över var Shiva ångerfull över den förstörelse han skapade och hans ilska förvandlas till medkänsla. Han återställer Dakshas (fast med ett bagges huvud) och de andra slaktade gudarnas liv.

Sati kommer att åter inkarnera senare som Shivas andra hustru Parvati.

Shiva blir känd som ”förstöraren” i detta sammanhang.

Beskrivningen som följer här av Virabhadra och ceremonin är från Tales of the Shiva Purana, sammanställd av H. G. Sadhana Sidh Das:

”Virabhadra sken av energi och han hade tusentals munnar och ögon. Hans hår glänste som en blixt och hans händer var fulla av alla möjliga vapen. När han pratade var det som åska. Från sin kropp skapade Virabhadra en kvinnlig demon vid namn Bhadrakali.

”’Vad är våra order?’ frågade Virabhadra och Bhadrakali från Shiva. ”Gå och förstör Dakshas Yajna”, var ordern. För att hjälpa dem i detta uppdrag skapade Virabhadra flera andra demoner från delarna av hans kropp. Alla hade tusen vapen. Virabhadra, Bhadrakali och dessa andra demoner gick mot Dakshas Yajna….”

Här nedanär en djupare tolkning av legenden från https://sreenivasaraos.com/, översatt av mig :

Shiva representerar rent medvetande (jnana shakthi); Devi är den kreativa energin, tanken i hans medvetande, viljan att avse en handling (itccha shakthi); och

Virabhadra är handlingens kraft (kriya-shakthi) den beslutsamma kraften att förvandla den viljan till en handling. Virabhadra, handlingshjälten, personifierar implicit tro, absolut hängivenhet och vördnad som också den hänsynslösa effektiviteten i att utföra befallningen från sin skapare.

Virabhadra, hjälten som rasar som en flammande eld, är Shivas grymma instrument för att förstöra okunnighet, ritualism och dogmer. Virabhadra, den store krigaren, är sublimeringen av Shivas otålighet och ilska; förkroppsligandet av hans beslutsamma makt; och betraktas därför som en aspekt av Shiva i flammande stämning som bränner ner vanföreställningar och falskhet (samhara –murti).

Virabhadra symboliserar också diskrimineringens skarpa kraft, kraftfull i var och en av oss, för att bryta kopplingar till inbilska värderingar, felplacerad tro och de rutiner som vi alla går igenom tanklöst. Han påpekar för vår hyllning av det som inte bör uppskattas; och till vår försummelse av det som borde värderas. Virabhadras budskap är att öppna vårt hjärta, att omfamna allt som livet har gett oss, utan rädsla eller fördomar. Virabhadra förstör för att rädda.

Yogapedia förklarar Virabhadra såhär (https://www.yogapedia.com/definition/6573/virabhadra ):

Denna stora krigare representerar förstörelsen av ondska, okunnighet och villfarelse. I vissa hinduiska traditioner dyrkas Virabhadra som en separat gudom snarare än en inkarnation av Shiva.

En serie yoga-asanas har utsetts för att hedra krigaren, framför allt Virabhadrasana (krigarställningar) .

I yoga är Virabhadrasanas kraftfulla poser som främjar mentalt fokus och ger energi till sinnet och kroppen. De börjar i utfallsposition med det främre knäet i 90 graders vinkel och de bakre tårna i 45 graders vinkel. Klackarna är i linje och höfterna i nivå med mattans överkant.

De vanligaste varianterna inkluderar Virabhadrasana I, där armarna höjs över huvudet med handflatorna vända mot varandra eller vidrör. Det representerar krigarens ankomst, materialiserad ur marken. I Virabhadrasana II sträcker sig armarna ut i motsatta riktningar i axelhöjd med blicken riktad över den framåtriktade armen. Detta representerar krigaren som ser sin fiende och förbereder sig för strid. Virabhadrasana III börjar med samma armposition som i 1, men det bakre benet lyfts från marken och armar, bål och ben är parallella med marken. Det symboliserar krigaren som rör sig snabbt för att attackera fienden.

Krigar-positionernas verkliga fysiska ursprung:

KALARI (info från https://sunainashenoy.com)

Kalaripayattu (i väst ofta kallad bara Kalari) är en gammal indisk kampsport från Kerala. Ses som den mest vetenskapliga typen av kampsport i världen, man tror att endast de som besitter de unika färdigheter som krävs för att klara den rigorösa träningen kan utföra konsten. Denna traditionella sport fokuserar på självanalys och självkontroll över attack och anfall.

Kalari” betecknar ”slagfält” på tamil och malayalam medan ”payattu” betyder ”att bli tränad” eller ”att öva”. I huvudsak tränar denna konstform dig för slagfältet. Du blir skicklig internt och externt eftersom det, tillsammans med att öka kroppens flexibilitet och göra dig snabb, ökar ditt tålamod och hjälper till att förbättra ditt fokus och koncentration.

Ursprungligen hade en hemlig stridsmetod från krigarkasten i Kerala Kalaripayattu som rigorös fysisk träning, andningsteknik, meditation, helande och väpnad och obeväpnad strid. Indisk mytologi säger att Parashurama, inkarnationen av Vishnu, som var en mästare i vapen, hade lärt sig detta av Lord Shiva och etablerat Kalaripayattu.

Lord Shiva var mästare av yoga, meditation, osv och därför:

”Kalaripayattu är yogas kampsportsform för att kanalisera den inre krigarandan. Den har alla delar av yoga men är mycket mer dynamisk här till sin natur”.

Här kommer 3 foton, alla fritt nerladdningsbara från nätet, som visar hur tränas kalari även idag. Lägg märke till positionerna, senare kommer vi in i yogans olika ställningar och likheterna är stora!

I Yogan kallas detta (lite modifierad dock) för Krigare -I:

I yogan kallas detta för Krigare-III:

I yogan kallas detta för ”the humble warrior” (den ödmjuke krigaren):

Krigar-positionerna är alla stående poser med bred ställning och utsträckta armar eller armar i speciella mudra. De är vanligtvis sekvenserade tillsammans, men de kan också göras individuellt.

Det finns 5 primära krigar-positioner:

Warrior I (Virabhadrasana I) — Det främre knäet är böjt och höfterna vänds framåt med armarna höjda.

Warrior II (Virabhadrasana II) — Det främre knäet är böjt och höfterna är vända åt sidan med armarna parallella.

Warrior III (Virabhadrasana III) — Balanserar på en fot, det stående benet är rakt och det motsatta benet lyfts med armarna framåt.

Ödmjuk krigare (Baddha Virabhadrasana eller Virabhadra Mudra) — Benen är desamma i Warrior II, men bålen böjer sig framåt med armarna knäppta bakom (mudra).

Reverse Warrior (Viparita Virabhadrasana) — Benen är desamma i Warrior II, men armarna och bålen sträcker sig mot det bakre raka benet.

Varför träna på Krigar-positionerna?

Moralen i Virabhadras mytologiska berättelse är att det är bäst att överskrida vår ilska, rädsla, skada och osäkerhet genom att aktivera vår styrka, kraft, mod och hängivenhet. När vi går in i dessa krigarformer förkroppsligar vi den gynnsamma och heroiska energin hos en krigare. När vi håller och andas in dessa asanas, ansluter vi till vår styrka, självförtroende, medkänsla och kraft. Varje krigarställning har sina egna krafter som kan hjälpa yogaelever på deras resa av inre och yttre förvandling.

Dessa poser kan vara svåra för vissa, eftersom de flesta har frambenet böjt 90 grader i knät, vilket kräver mycket styrka i underkroppen. Dessa krigare är dock några av de vanligaste formerna du kommer att stöta på i en yogasekvens så det är viktigt att lära sig deras korrekta inriktning för att förhindra skador. Att rutinmässigt öva dem ger många kraftfulla fördelar…

och här tar blogginlägget slut för denna gången…

Som avslutning för Introduktionsdelen: bilden nedan visar Shiva som sörjer sin älskade Sati efter sitt fatala misstag och förhastade beslut i starkt affekt…nej, inte ens gudarna är felfria!

I kommande inlägg går jag igenom varje krigare för sig, alltså följ med om du vill på en resa i 5 delar till i yoga krigarens starka men ödmjuka väg.

Välkommen att titta in här ungefär om 4 veckor.

Då tittar vi på Krigare -I.

Trevlig fortsättning på sommaren!

♥ ♥ ♥

Handpositioner (mudror) vad är de bra för?

Del 9

Även denna EXTRA inlägg i serien om MUDROR handlar om chakras som INTE har direkt koppling till elementen eller specifika mudror. Men jag valde att placera ämnet här i mudra-serien eftersom mudror, yogapositioner, meditationer, osv. är intimt knutna till chakrasystemet som är ju också en av de röda tråden i hela temat ☺!

Nu har vi inga specifika mudror för de chakras jag tar upp här…men jag kommer att föreslå ändå några som kan vara användbara när/om vi mediterar eller visualiserar våra EXTERNA CHAKROR.

* Vi har en chakra som är UNDER oss, Planetens chakra och du kunde läsa om den i föregående extra blogginlägg.

* De andra 4 st är OVANFÖR oss, ovanför våra huvuden och utåt mot kosmos, mot de s.k. ”andliga planerna”.

I denna del tar vi en kort titt på våra 4 externa chakror – de som är ovanför oss

Allmänt om externa chakror:

….varför ska vi tänka på dem, jobba med dem?

I föregående del har jag skrivit om detta, samtidigt måste jag poängtera här att de utomkroppsliga chakrorna är ändå okända och ofta ”ointressanta” i många västerländska yogastilar, helt enkelt p.g.a. att du inte kan direkt påverka dessa med enkla tekniker! Varken med andning, asanas, kryas, meditation. Orsaken är kanske att ofta behövs komplexa, flerdimensionella tekniker, ritualer, meditationer, m.m. att förstå eller ”kontakta” dessa chakror och dessutom vi vet inte, finns ingen empiri eller mätbara resultat för utgången av all övande…

Vissa andliga lärare, healare och kanaliserande esoteriker har gett sig in på dessa utomkroppsliga chakror och påstår att de med hjälp av änglakontakt kan förmedla affirmationer, visualiseringar, olika övningar för att komma i kontakt med dessa energicentra. Bland de är Diana Cooper och Tim Whild vilkas böcker inom ”uppstigningen” och chakraaktiveringen är välkända.

Jag tar absolut ingen ställning till deras kunskap! Har inte den insynen, den kanaliserinsförmågan och framförallt tolkningsförmågan.

MEN vi kan i viss mån medvetandegöra och kanske ”förstärka” kopplingen till dessa centra genom det komplexa och ihärdiga arbetet med de kroppsliga chakrorna.

Jätteintressant, tycker jag!

Som du redan vet, jag är en obotlig nyfiken människa, helt öppensinnat letar hela tiden letar efter information. Med detta är inte sagt att jag tror på allt jag läser, tvärtom! Har en ytterst hård och under lång tid tränad hjärna för urskiljning och vetenskaplig bedömning! Jag tar gärna in saker som är intressanta och kan eventuellt vara spännande att utforska.

Då så, vi hoppar in i ämnet och här lägger upp igen en bild från förra delen, bara som repetition och att du ska inte behöva bläddra tillbaka när jag pratar om dessa utomkroppsliga chakran:

Som du ser i bilderna, de övre chakras har lite olika namn, beroende på system, författare, mm,

som har fördjupat sig i området.

Vi har 4 st chakra, eller energivortex eller energicentra ovanför våra huvuden och de är följande (det är min översättning på namnen tagna från källorna nämnda ovan, se Bild 1 och 2):

♥ Strax ovanför huvudet är Själens chakra (Soul Star chakra) även kallad Wiracocha i Andernas shamanistiska traditioner.

♥ Ovanför Själens chakra är Universal chakrat eller även kallad för Porten till Stjärnorna.

♥ Ovanför Universal Chakrat är Galaktiska chakrat eller även kallad Porten till Universum.

♥ Överst, ovanför Galaktiska chakrat är Porten till Gudomlighet, eller vägen till Urkällan, eller kontakten med Gudomen, Gudhead, Divinitet.

Kanske du har gått en shamansk utbildning som jag, då vet du att Wiracocha är det absolut viktigaste begreppet på området, utom kraftdjuren. Är du intresserad av shamanism, då rekommenderar jag en av världsledarna inom Andernas shamanism Dr. Alberto Villoldo och hans kurser. Det är superviktigt med seriösa och extremt kunniga shamaner för att du skall vara i trygga händer!

Här i inlägget håller jag mig både till Alberto Villoldos, April Phenders syn till materialet från en mycket intressant kurs från MindMovies: ”Chakra transcendence guide” jag gjorde för ca ett år sedan. Litar mest på min egen intuition och klokskap när jag försöker sammanfoga här de kunskaper jag fick del av.

Först ut är

Själens chakra (Soul Star chakra)

Sanskrit namnet är vyapinioch betyder ”den allomfattande, heltäckande, allt-genomsyrande”. Ja, vår själs chakra är expansiv och kopplar vår medvetenhet till själen. I denna chakra ”bor” din själ och väntar att bli nedladdad, transformerad in i din vardags-medvetande.

Wiracocha är det shamanska namnet i Anderna.

Som du ser på färgerna ovan i namnen är denna energicentra glimrande rosa enl. April Phender eller havsskum-grönt, enligt andra andliga ledare. Det har att göra med att Själens chakra är i direkt förbindelse med hjärtat! Hjärtats chakrafärg är rosa/grön.

April Phender förklarar detta ungefär såhär (min översättning och tolkning från hennes bok ”The complete guide to chakras”:

Huvudfärgen är rosa, sekundär färgen är havsskum-grönt, men den har dessutom en regnbågsfärgad essens. Detta betyder att centret kan lysa i många färger, frekvenser och representerar din själs mångdimensionella natur.

Kontakten med hjärtat är dock dominerande.

Själens chakra ligger ovanför kronchakrat, ca 15-20 cm ovanför huvudet.

Genom detta center går en silvertråd som förbinder alla högre chakror till hjärtchakrat. Mer specifikt en av de viktigaste ”sekundära chakror” vi har: det högre hjärtchakrat som ligger ovanför körteln thymus, dvs. halva vägen mellan hjärtchakrat och halschakrat.

Det högre hjärtchakrat öppnas allra sist, efter att alla dina kroppsliga chakras är öppnade och aktiva.

Det högre hjärtchakrat kallas även för din eteriska hjärta (eterkroppens hjärta) och härifrån härstammar alla dina intentioner. Detta center hjälper till att koppla språket till medkänsla, högre känslor (empati, universell kärlek, osv.). På så sätt skapar både hjärtchakra och högre hjärtchakra tillsammans djup koherens, synkronisering och djup läkning i kroppen.

När man pratar om Anahata (hjärtchakra) tar man lite slarvigt och slentrian med i begreppet även det högre hjärtchakrat. Kanske ok, kanske inte?…Men i detta sammanhang är ju viktigt att veta skillnaden.

Du kan hitta platsen för det högre hjärtchakrat i mitten av bröstkorgen, halvvägs mellan halsgropen och hjärtat och tryck milt där med ena handens fingrar medan du roterar fingrarna medurs några varv där. Se vad du märker, känner efter ca 30-60 sekunder?…

När denna kommunikation (mellan Själens chakra och det högre hjärtchakrat) är etablerad kommer du i kontakt med din själs riktiga syfte. OBS inte de mål och planer du via egot har kokat ihop p.g.a. omständigheter! Utan din riktiga själsväg, själsplan, själens syfte här på Gaia.

Men ett öppet Själschakra accepterar du helt enkelt realiteter bakom tid-rymd kontinuum…världar utom tid och rymd och självfallet utom din ”kontroll”. Tvärtom, du känner bara en oendlig kärlek och samhörighet med ”alltet”.

Precis som Rotchakrat och Kronchakrat i kroppen är varandras motpoler, så bildar Planetära chakrat under dina fötter och Själens chakra också en mycket högre kvalitativt ”motpol”: Det ena kopplar till kosmos, (framtid?) den andra till förfäder, Jord (det förflutna?). De ihop ger tidlösheten och upplösning av rymd/plats.

Själens chakra, precis som alla utomkroppsliga chakror är inte förknippad med någon organ, körtel eller system. Istället är detta chakra tillgängligt för dig i takt med din utveckling, din väg till mognad och själv (själs!)förverkligande.

Själens chakra, precis som de andra ovan liggande energicentra avslöjar sig efter betydande eget arbete med rening och inre utveckling, samt när hjärtchakrat är öppet och hjärtkoherens är uppnått.

Själens chakra transformera neråt de kosmiska sfärernas energi och distribuerar ner i kroppen samtidigt som Gaias och kroppens framåtriktade energier förmedlas genom Själens chakra uppåt ut i de kosmiska sfärerna.

Ditt Själschakra är unikt ditt….mycket specifikt bara för dig.

Universal chakra (Porten till stjärnorna) ☼

Nästa medvetandenivå i vår utveckling når vi genom Universal chakrat, på sanskrit vyomanga chakra, vars betydelse är ”rymdkropp, kosmisk kropp”.

Genom denna energicentra når vi utanför Gaia, utanför planeten och når energier utanför, men först och främst energier och kvalitéer från såväl vårt solsystem som utanför, kanske i direkt kontakt med en del för oss sedan jättelänge kända stjärnor/stjärnsystem: Plejaderna, Arcturus, Cassiopea, Andromeda, Zeta Reticuli, osv. Enligt många som är involverade i andlighet och människans själsliga utveckling är dessa system befolkade med olika civilisationer på olika utvecklingsnivå. Stjärnsystemen är hem för många raser och varelser…Självfallet du behöver inte tro på detta eller vill du så gör du det! ☺

Ditt medvetande utveckling pågår oavsett och snabbas på genom betydande eget arbete med rening och inre utveckling. När hjärtkoherensen är etablerad och Själschakrat är öppet så aktiveras även ditt Universala chakra.

Detta energicentra ligger ca 35-40 cm ovanför ditt huvud, strax ovanför Själschakrat och har en strålande, stark guldmetallisk färg. Man säger att chakrat är ”en armlängd” ovanför huvudet.

Inte heller detta chakra är förknippad med fysiska organ, körtlar eller system från kroppen. Närmast man kan komma är en sorts hjärnvågor som utvecklas under flera decennier av korrekt meditation (har identifierats av neurovetenskaplig forskning när man tittade på tibetanska munkars hjärnor i djupa och långa meditationer!). Dessa hjärnvågor fick namnet lambda vågor (100-200 Hz). Man vet och bevittnade att dessa munkar har sin Universal chakra aktiverade och visar extremt speciella egenskaper som multidimensionella resor, telepati som kommunikation, levitation, telekinesis, osv.

Som personligheter, har de med aktiverade Universal chakror extremt utvecklade kollektiva medvetanden, super-connectade med allt och är mycket okonventionella i tänkande och problemlösning. De är i ordens rätta bemärkelse helt ”utanför boxen”-tänkare! ☺

Foto av Andrej Grinkevich

Vad handlar då om när vi pratar om det Universella chakrat?

April Phender säger såhär i sin chakra-bok (sida 176, min översättning):

”Porten till Stjärnorna handlar om förverkligandet av ditt kosmiska ursprung och ritning. Det är en karta över ditt multidimensionella jag och mall för att få tillgång till alla dina förkroppsliganden här och bortom jordens rutnät och tidsram. Detta inkluderar tidigare, nuvarande och framtida tidslinjer, olika stjärnsystem, planeter.”

Ja, din själs karta, bibliotek, väg i det oändliga….

Galaktiska chakrat (Porten till universum) ∞

Du hörde säkert om olika dimensioner när det gäller själens utveckling?…

Annars superkort kan man sammanfatta de esoteriska tankarna såhär:

Själen inkarnerar ”ner i olika materia tätheter” av en enda orsak: att få erfarenhet, utvecklas och åter vända till Urkällan. Dessa olika materiella tätheter kan rangordnas som dimensioner…

Det tätaste, mest fysiska är 3:e dimensionen (gravitationen dominerar, tunga föremål, kroppar, former, ljus och mörker, dualitet, polaritet maximalt utspelat här).

Ju högre siffra en dimension får i rankningen desto lättare är materian, tätheten, dualiteten, polariteten. Olika varelser, liv, befolkar också dessa olika dimensioner. Vissa klärvoajanta, osv. kan ”se” eller ”höra” varelser som är extremt nära vår dimension, t.ex. från den 4:e dimensionens lägre astrala plan. Vissa extremt utvecklade mänskliga själar kan kommunicera med högre astrala väsen och vissa även med enstaka ”guider” (som det heter) från 5:e dimensionen och bortom den. ”Kroppar” fast eteriska, mycket lätta, ljusfigurer, mm har en själ upp till högre dimensionen.

Men efter 7:e dimensionen finns inte längre ”behov” av former, kroppar, osv.

Men dimensionerna fortsätter efteråt…och vi vet, självfallet inte mycket om dessa. Ofta spekulerar vi och tillskriver högre dimensioner bilder, fantasibilder om extremt kärleksfulla högre ljusvarelsers hemmavistelse. Ärkeänglarnas hierarkiska värld tror vi hör hit, mm.

Som jag ofta skriver här:

Det är upp till dig om du tror, vet eller inte vill veta, tro detta. Ditt val

Jag måste nämna detta, eftersom Galaktiska Chakrat (Porten till Universum) betraktas av i princip alla ”kunniga i ämnet” som dörren in till 8:e dimensionen.

Tänk dig då denna dimension som ett bibliotek om absolut allt i universum. Ett ofattbart register av allt som var, är och kommer att bli…..och då detta chakra är dörren till denna obeskrivliga ”kunskap”.

Det betraktas också som ditt högre jags tillhörighet till det högsta kollektiva medvetandet i universum. Eller kanske Universums medvetande?….Med detta pratar vi alltså om miljarder galaxer, tusentals miljarder planeter….Vilken svindlande stor tanke!

På sanskrit kallas detta energicentrum för anantha som betyder ”oändlig gränslös, evig”. Vacker beskrivning av universum…

Kollektivt medvetande hänvisar till tankeformer, idéer, programmering, konditionering, erfarenheter, transformering i kulturer och ackumulering som civilisationer delar. Universums kollektiva medvetande innefattar allt, utan tid och rum…all vetande.

Det Galaktiska chakrats färg är strålande, stark metallisk silver. Färgen brukar vi förknippa med gudomlighet, ansvarsfullhet, sanning och upprättelse.

Detta energicentra ligger ca 60-70 cm ovanför ditt huvud, strax ovanför Universal chakrat.Inte heller detta chakra är förknippad med fysiska organ, körtlar eller system från kroppen.

Det aktiveras efter mycket lång tid med vår intern utveckling, själsutveckling och efter att Universal chakrat har öppnats.

Foto av Greg Rakozy

När vi stegvist öppnar upp för vetskapen som detta chakra drar in, är vi bättre i stånd att se igenom alla falska uppfattningar som håller oss låsta i begränsade åsikter eller har ovilligt manipulerat oss och kontrollerat oss.

Varje av oss med våra individuella själsmatrix, vibrationer, bidrar vi till det kollektiva mänskliga medvetandets eget mönster. Genom detta chakra kan vi ”se” detta mönster och jobba för mänsklighetens utveckling och framgång.

Det Galaktiska chakrat är en s.k. eterisk energicenter som relaterar till universums matrix-struktur.

Det mänskliga kollektiva medvetande matrix är en droppe i universums ocean matrix. Viktigt droppe som höjer vägen genom dimensioner, genom utveckling, ska inte bidrar med regression, avveckling.

De personer på Jorden som har sina Galaktiska chakror öppna är fantastiska innovatörer (OBS inte de som vi förknippar innovationer med idag! Utan de som har riktigt genuina idéer för mänsklighetens bästa och inte dränker dem i finansiella världen! Viktigt!). Dessa innovatörer fungerar genom samhällsmedvetandet komplexa nät och kan kallas ”hive-minded” fast som högsta hjärnan, drottningshjärnan i ett myrsamhälle….om man nu kan göra en jämförelse att förstå hur detta fungerar. De flesta jobbar ideellt, i non-profit, i välgörenhets system där de löser mycket komplexa, kollektiva frågor.

Genuin innovation utan profit och kollektivets frihet är nyckelordet för personifierad arbete med denna energicentra.

Vägen till Gudomlighet (Porten till Urkällan) †

I toppen av ditt chakrasystem är energicentret som heter Porten till Urkällan, själens riktiga hem, Vägen till Gudomlighet. Denna portal leder till det Gudomliga Sinnet, till ursprungliga energin varifrån absolut allt har utgått, manifesterat.

På sanskrit heter detta center för samãna, som betyder ”liknande, lika, samma, existerande”.

Man brukar också träffande säga att ” vi är gjorda efter den Gudomligas bild”. Och vi bär i oss droppen av denna ocean….

Färgen förknippad med denna portal är mycket blekblått med skimrande plasmaljus som cirkulerar inuti.

Denna chakra ligger ca 1,5 m ovanför huvudet, typ ”3 armslångt” högt ovanför huvudet, ovanför det Galaktiska chakrat och är förstås inaktiv tills tiden och mognaden är inne och alla andra nedre chakror är öppna. För oss vanliga dödliga är många decenniers idoga andligt utvecklingsarbete somleder hit till ”slutstationen” till sist. Detta chakra är en ”paraply” chakra som täcker över alla andra högre chakror och även auran.

När Porten till Urkällan är aktiverad sägs det att personen behärskar alla metafysiska sinnen och tiden själv. Chakrat (porten) är kopplad till 9:e dimensionen, en dimension bortom vår förmåga att i nuläget uppfatta. Det är närmast kreationens centrum en själ någonsin kan nå i sin utveckling (uppstigning – som numera detta heter). Ofta kallar shamaner eller högt utvecklade väsen detta som ”skapelsens livmoder”, Nirguna Brahmn, Sofia, det ursprungliga, rena skaparplatsen. Känd också som Intet, den stora Tomheten. Här finns inget att ”se” , ingenstans att ”gå”, inget att ”känna”, ingen tid och rum. Bara oändlig ”potential att bli”. I många många andliga traditioner definieras detta med orden ” …am”, ” … är” eller ”…soy”. Punkterna här betyder inte längre ”I, Jag eller Yo”, ty det finns inget ”jag” här, inget individualiserad själ. Här är själsdroppen tillbaka hem och en med oceanen…

En person på jorden som har aktivt alla sina översta chakror inklusive Vägen till Gudomlighet kan fortfarande välja vara inkarnerad, dvs. människa av kött-o-blod för att slutföra eller genomföra de planer eller uppdrag som själv har frivilligt åtagit sig att göra här på Gaia. Dessa gärningar är ofta omdanande på samhällsnivå, eller globalt och alltid i det djupaste icke-våld, icke bedömande väg och med villkorslös kärlek. De är alltså inne i det tätaste materia, i den mest separerade, dualistiska värld och samtidigt behåller sin non-dualitet (singularitet, enhet med Urkällan med andra ord). Att leva så, betyder att personen är fullt medveten om sinnenas funktion, om känslor och mentala funktioner med de är fullt medvetna att dessa är bara instrument just nu och inte identifierar sig eller håller fast vid dessa. De är extremt närvarande med extremt frånvarande samtidigt.

Märkligt tillstånd för oss som inte är där än! ☺

När Porten till Urkällan och 9:e dimensionen är öppen för någon, extremt viktigt med kontinuerlig och djup grundning, rotning till Planetära chakrat för att inte dissociera och förlora koherensen och synkroniciteten med hela chakrasystemet (alla 12 chakror)!

Vägen till Gudomlighet kan ses som det galaktiska centret i det kända universum, som en gigantisk svart hål. En plats som har kollapsat i sig självt, inget finns, bara tomhet fast med gigantisk energisamling (ren potential energi. Ej manifesterad, ej med riktning eller syfte).

Allt vänder sig till sist dit, hemåt (astronomer kallar detta att ”svarta hålet slukar allt”. Det negativa sättet att se på det. Men tänk om allt vänder sig dit p.g.a. utvecklingens karaktär i universum, allt och alla vänder sig hem till sist! En annan syn på saken, kanske inte så skrämmande).

Målet för själen är att efter många många liv och erfarenheter i materiaåtervända hem till Urkällan och denna portal leder dit.

.och nu är det dags för mig att prata om mudror som kan användas vid alla dessa chakror ovanför huvudet, om nu vi vill känna kontakt, strävar efter att öppna och låta höga energier och vibrationer bli en del av jordelivet. Vid dessa chakror finns inte mycket fysiskt att göra. Vi kan bara meditera på eller med dem i långa sittningar, djupt inåtvända och med det bästa intentionen på kontakt med vår själ i vår utveckling, här och nu. Efter en stund av lugnande andning och mindfulness så

bara släppa taget….

Mudrorna

här är 3 favoriter som oftast används vid kontaktsökande uppåt, mot universum. För högre medvetande och din högsta själ inåt, uppåt.

Chin mudra eller Gyan mudra

för obegränsat medvetande, harmoni, fred, gemenskap.

Denna mudra främjar inre ro, lätthet och union mellan jagets medvetande och det universella medvetandet.

Sahasrara Mudra

kopplar på transcendental medvetenhet, aktiverar kroppens självläkande krafter, ger frid.

Vid långsiktig användning hjälper den att öppna upp och hämta ner transcendental medvetande-tillstånd (bakom sinnenas slöja).

Använd mudran särskilt flitigt när du vill ”se” djupare och bakom skeenden eller när du vill uppleva djup frid och en känsla av ”uppkoppling” med DET.

Gör handpositionen såhär:

Stå upp eller sätt dig i valfri ställning eller på stol, bara ryggen är rak och ditt huvudtopp pekat uppåt mot himlen. Gör INTE mudran när du går eller äter, osv.!

* Lyft dina händer framför hjärtat och för ihop tummspetsar samt pekfingerblommor med varandra, lätt.

* Alla andra fingrar är fria, raka och spretar lätt, utan ansträngning.

* Lyft nu armarna med denna handposition ovanför huvudet (slappna av i axlarna) och andas naturligt, genom näsan.

* Framställ, känn, visualisera att en gyllene regn faller ner över dig som en ljusdusch. Låt denna ljusdusch tvätta dig från huvud till tår, genom hela kroppen.

* Håll positionen i minst 5 min (helst 20 min, men då långtidsövning behövs). Du kan dela upp övningen i kanske 4 x 5 min per dag.

Det är en extra upplevelse att göra denna övning ute i naturen, vid soluppgång eller solnedgång. Härlig upplevelse! ☺

Kshepana Mudra

Vi har bekantat oss med denna mudra under luftelementets del och med beskrivningen av Kundalini yogans allra viktigaste kriya: Sat kriya.

Man håller alltså mudra helst ovanför huvudet med utsträckta armar, men du kan hålla den framför hjärtat också, särskilt om du är inte van och sitter i meditation i många minuter. Vi ska inte plåga oss i olika positioner, meditationer skall kännas lätta, upplyftande och utan kroppslig uppmärksamhet.

♥ ♥ ♥

Härmed avslutas serien…lite vämodigt, men också med glädjen att dela kunskap och erfarenheter och som nu blev en vana:

Jag bjuder in dig i slutet här att prova tacksamhetsmeditation eller själens kopplingsmeditation eller olika portalmeditationer med dessa mudror för valfri(a) chakran ovanför huvudet !

Nästa gång … surprise!!!

Välkommen tillbaka här till bloggen om ca 3 veckor. Då är vi nog en bra bit in i juni kanske vid Midsommar 2023!

EXTRA del i serien om Mudror – vad är de bra för?

Del 8

De kommande TVÅ EXTRA inlägg i serien om MUDROR handlar om de 5 st chakras som INTE har direkt koppling till elementen eller specifika mudror. Men jag valde att placera här i mudra-serien eftersom de är intimt knutna till chakrasystemet som är ju en av den röda tråden i hela temat om mudror☺!

Nu har vi inga specifika mudror för de chakras jag tar upp här…men jag kommer att föreslå ändå några som kan vara användbara när/om vi mediterar eller visualiserar våra EXTERNA CHAKROR.

Dessutom planerar jag ha 2 extra delar här, varför två?

Ja, vi har en chakra som är UNDER oss, Planetens chakra.

De andra 4 st är OVANFÖR oss, ovanför våra huvuden och utåt mot kosmos.

Jag tar alltså 1 chakra (det Planetära) i en del här efter introduktionen och de andra översta 4 tar jag i en separat del.

I denna del tar vi en kort titt på våra 5 externa chakror – och specifikt fördjupar vi oss i det PLANETÄRA chakrat, Jordens chakra.

Allmänt om externa chakror:

….varför ska vi tänka på dem, jobba med dem?

Dessa ”utanför-kroppen” chakras nämns inte i de urgamla Vediska texterna (inte i alla fall i de som blev översatta och spridda i Väst, men man vet aldrig…det är enormt material som inte är tillgängligt för oss idag, kanske avslöjas mer i framtiden?). Man kan då säga idag att dessa chakror är ”modern tillägg” och är en sammanflätning av direkta erfarenheter från äldre läror inom Reflexologi, Shamanism (afrikansk, sydamerikansk och asiatisk), Kundalini yoga, men också från Reiki (från Japan – som är knappt 100 år gammal för oss i Väst), samt energimedicin i olika former och tekniker.

De har fått fäste i vissas medvetenhet sedan Carl Jungs arbete med det undermedvetna och med arketyper. Men stor spridning utanför Jungianska kretsar fick detta chakraområde in i new-age, samt i alternativa tänkarnas värld bara det senaste decenniet. Samtidigt måste jag poängtera här att de utomkroppsliga chakrorna är ändå okända idag och ofta ”ointressanta” i många västerländska yogastilar, helt enkelt p.g.a. att vi inte kan direkt påverka dessa med enkla tekniker, varken med andning, asanas, kryas, meditation. Orsaken är kanske det att ofta behövs komplexa, flerdimensionella tekniker, ritualer, meditationer, m.m. för att förstå eller ”kontakta” dessa chakror. Dessutom vi vet inte, finns ingen empiri eller mätbara resultat, för utgången av all övande…Som vi tidigare sett (se i del 3) har chakrorna i kroppen identifierats och kunnat kopplas till nervplexa, till olika organ eller körtlar och deras funktion och uppgifter. Detta är inte fallet vid utomkroppsliga chakror (än, i alla fall).

MEN vi kan i viss mån medvetandegöra och kanske ”förstärka” (?) kopplingen till dessa centra genom det komplexa och ihärdiga arbetet vi gör med de kroppsliga chakrorna.

Jätteintressant, tycker jag!

Som du redan vet, jag är en obotlig nyfiken människa som hela tiden letar efter information. Hittar rätt mycket hos de som har redan jobbat under många år med denna fråga och ofta är erkända i sina fält. Vissa är t.o.m. välkända globalt. Då läser jag, suger in information och självfallet filtrerar jag de enorma mängder info genom min egen ”klokhet” och experimentellt ”vetande”.

Här är de författarna som jag älskar att läsa p.g.a. deras fantastiska kunskap och erfarenheter i området (dessutom gick jag en distanskurs också just i det extra chakrasysytemet):

Har använt mig särskilt av April Phenders bok: The complete guide to Chakras och tog friheten att ta några av de fina illustrationer från boken gjorda av Enya Todd, 2020.

VAR finns dessa chakror i relation till kroppen? De 2 bilder här nedanför säger mer än tusen ord – som det heter. Men jag kommer att fördjupa bilden ytterligare längre ner för det jag kallar på svenska det Planetära chakrat (på engelska Earth Star chakra). Jag tycker att det engelska namnet är minst sagt förvirrande av det enkla logiska faktum att Jorden är inte en stjärna, utan en planet ☺.

Men jag få stå för denna benämning i så fall. Bra annars att veta de engelska namnen, eftersom jag hittills hittade bara engelskspråkig litteratur, hemsidor, mm i ämnet.

Som ni ser i bilderna, de övre chakras har lite olika namn, beroende på system varifrån de kommer, författare, mm. som har fördjupat sig i området.

Alltså, jordens chakra är chakrat under våra fötter (när vi står direkt på marken eller på en vattenyta). Det enda chakra som är under oss (15-25 cm under våra fötter) och kopplar oss, rotar/grundar oss här till planeten vi lever på: Gaia.

Varje himlakropp har sin egen specifika grundchakra och detta är inte märkligt enligt de flesta esoteriska läror, filosofier. Himlakroppar betraktas som självreglerande ”levande” väsen, precis som författaren och deep-ecology filosofen James Lovelock skrev i böckerna om Gaia-hypotesen… Han beskriver planeten som ett levande ekologiskt väsen i sig värd att skydda, behandla väl, leva i fred med!

(”James E. Lovelock (26 juli 1919 – 26 juli 2022) var en engelsk oberoende vetenskapsman, miljöaktivist och futurist. Han är mest känd för att ha föreslagit Gaia-hypotesen, som postulerar att jorden fungerar som ett självreglerande system ”- enligt Wikipedia).

Vägen är lång mellan Gaia-hypotesen och de alternativa esoteriska filosofierna…eller?…Jag låter frågan öppen för dig att fundera på. ☺

Vi har 4 st chakran, eller energivortex eller energicentra ovanför våra huvuden och de är följande (det är min översättning på namnen tagna från källorna nämnda ovan, se Bild 1 och 2):

♥ Strax ovanför huvudet är Själens chakra (Soul Star chakra) även kallad Wiracocha i Andernas shamanistiska traditioner.

♥ Ovanför Själens chakra är Universal chakrat eller även kallad för Porten till Stjärnorna.

♥ Ovanför Universal Chakrat är Galaktiska chakrat eller även kallad Porten till Universum.

♥ Överst, ovanför Galaktiska chakrat är Porten till Gudomlighet, eller vägen till Urkällan, eller kontakten med Gudomen, Gudhead, Divinitet.

Nu tar jag en djupare insyn i det

Planetära chakrat (Earth Star chakra)

Illustreras på följande sätt i April Phenders bok:

Chakrat har ett sanskrit namn, Vasundhara chakra, som betyder ”Jordens dotter”.

Ibland kallas också för Zero chakra (eftersom första chakrat räknas som Rotchakrat, första-nedersta i kroppen alltså).

Det Planetära chakrat (jag använder helst detta namn) förankrar oss stabilt ner på Jorden, in i planeten medan vi i vår utveckling jobbar oss uppåt igenom kroppens chakrasystem och vidare ovanför dessa, ut mot universum, urkälla, osv.

Det är jätteviktigt att under vår livsfärd här på planeten känner oss ”hemma” här, rotade, stabila, hithörande i den grunden vår planet utgör, de egenskaper och vibrationer planeten håller och ger till all manifestation, allt liv.

Genom denna chakra kopplar vi oss in i Moder Jordens (Pachamamas) enorma visdom, ramarna för vår existens. Jordens järn-kärna ( på engelska iron core) och vårt blod (hemoglobinets metall-kärna, syrebindaren, Fe-jonen) är ju samman-bundna även biokemiskt. Det är JÄRN överallt. Inte så konstigt, eller hur? ☺

Chakrats färg är brun, mer åt en mörk bärnstenaktig färg egentligen.

Mitten är magentafärgad och när chakrat är fullt aktiverad (vi är fullt medvetna om det) dominerar magenta-skivan i mitten och bara en tunnare brun omkrets syns.

Frekvensen är låg (7,2 Hz), tät.

Chakran är ca 15-25 cm under våra fötter (räknat från markytan eller vattenytan).

Chakrat under kroppen (utanför kroppen) förknippas inte med någon organ, körtel, nerv, eller annat system i kroppen, men vår fotsula har många akupressur punkter, kontaktytor, meridianpunkter som startar eller slutar här (kolla Reflexologi eller TKM för detta) som ”motsvarar”, kopplar till olika organ, meridianer, osv. enligt österländsk medicin. I kontakt med marken överförs Jordens energi till vårt energisystem (via nadis – se Ayurvedisk filosofi och läkekonst om nadis).

Det Planetära chakrat är det enda som är öppet och aktivt vid födelseögonblicket och är öppet genom hela livet. Kroppens andra egna chakror aktiveras och utvecklas genom åren, livet, vårt oundvikliga mognad och utveckling här på planeten.

Det är så självklart att vi är jordbor, att vi helt enkelt glömmer denna viktiga chakra!

Vi mår bra av att vara ”ute i naturen”, dvs. odla, leka med djur, besöka vilda naturområden, även under kortare stunder under semestrar eller veckoslut.

Vi hämtar inspiration, återhämtar oss själva både psykiskt och fysiskt i naturen, i kontakt med Moder Jord. Då påminns vi om Jordens täta, låga, helande frekvens, vår mest naturliga tillhörighet i materians värld, i manifestationen.

Fotsulorna är viktiga kopplingsenheter till Jordens energi och magnetfält (via järn). Genom fotsulor tas upp energier, men också släpps energier vi inte längre behöver. Till moder Jord skickas allt vi inte längre vill ha mentalt, emotionellt, fysiskt och hon har kapaciteten att ta emot och omvandla dessa till jordenergi igen. Shamanerna använder denna kunskap hela tiden när de jobbar med Pachamama, Moder Jord.

Vilka av kroppens chakras samt andra energipunkter kopplas direkt till det Planetära chakrat?

Energilinjen från det Planetära chakrat kopplar sig först till Rotchakrat, första chakrat i kroppen och sedan till Hara-punkten som är en viktig energipunkt i kroppen (stor sekundär chakra) och ofta används inom Buddhismen. Hara-punkten kallas även för dantian (eller lower dantien – på engelska) och betyder ”elixirens fält ” eller ”chi-oceanen”. Fysiskt ligger denna punkt mellan rotchakrat och naveln, kanske i höjd med sakralchakrat (ca 5 cm, dvs. 4 fingrar, under naveln). Hara-punktens färg är klar ljus-bergsten (honungfärg?). Syftet av denna punkt är att koppla vår personlighet (särskilt viljekraften) till planetens dito. Energierna som kommer ner från högre kroppschakran delas i 3 flöden i denna punkt på vägen ner till Planetära chakrat:

° genom vänster ben och fotsula kopplas grundande/rotande energier

° genom höger ben och fotsula kopplas kreativitetens/barnafödandets energier

° genom Rotchakrat, rakt ner genom bäckenbotten och mellan benen sker kopplingen av fri vilja

Qigong och Reiki utövare använder dessa 3 energilinjer och Hara-punkten för att förankra ordentligt qi/ki i kroppen.

Genom fotsulor och Rotchakra (bäckenbotten) flödar Planetär energi också uppåt via ryggradens huvudkanal för energi sushumna, efter att ha passerat Hara-punkten. Jordenergin fortsätter genom varje chakra uppåt och genom Kronchakrat ut mot högre chakran och universum.

Enligt de Jungianska arketyper förknippas det Planetära chakrat med 2 arketyper:

(1) Modern, som livsskapare, skötare, skapar bundenhet, hemkänsla, trygghet.

Här är superviktigt att inte bara ta hand om andra, utan framförallt om oss själva! Ofta negligeras denna aspekt och då blir vi sjuka, fysiskt och psykiskt. Vi ”bränns ut” under tiden vi tar hand om allt och alla. Främst kvinnor drabbas av detta.

(2) Förgöraren, dvs. det motsatta också, att liv skall återvända till jorden, att allt är egentligen i obundenhet,i förändring.

Vi lär oss att släppa taget om personer, saker, osv. och går vidare. Vi lär oss att leva i ständig förändring, att starta på nytt, att återbygga. De enorma energier för att göra allt detta kommer genom vår kontakt med planetens chakra.

Aktiv intention och fokus väcker vår kontakt med det Planetära chakrat.

När vårt medvetande är i total resonans med Gaia då är vi ”Earth keepers” eller healare av Pachamama, väktare av Gaia (shamaner pratar ofta om denna initiering, denna uppgift). Uppgiften är typisk för miljö- och fredsaktivister som respekterar allt liv och sätter människan in i Gaias ekosystem, bland de andra varelser och inte som härskare över naturen.

Det Planetära chakrat är alltid ”på” med stabil, ständig energi, som dock långsamt förändras (höjs) i takt med Jordens egen evolution. Men vi är anpassade till detta, direkt. Dessutom sker denna process superlångsamt.

Vi i vår snabba värld kan ändå känna oss ”frånkopplade från naturen” som det heter och ”laddar upp våra batterier” snabbt när vi har möjlighet att vara ute i naturen.

Särskilt vi som bor i städer och ofta i flervåningshus och bor högre upp utan möjlighet till direktkontakt med marken känner starkt ”bortkopplingen” från naturen och det hjälper att besöka ofta naturområden eller promenera barfota en stund i naturen (parker, gårdar, skogar, stränder, naturvatten, osv.)

Det finns speciella övningar, event, eller vi kan göra speciella egna arrangemang där vi kan hedra Gaia, förstärka vår relation med henne, uttrycka tacksamhet för allt vi får.

Övningar att hedra det Planetära chakrat, kopplingen till vårt hem:

En av de mest använda ceremonier är tacksamhetsceremonier i stor eller liten skala. Här nedan är 2 olika ceremonier: Från Peru (första bilden) och från…ja, varför inte? din egen vardagsrum kanske? Där du kan göra en liten altare (andra bilden) och i lugn och ro ”ge en offergåva” och meditera och uttrycka tacksamhet över Gaias uppehållande energi och rikedom för din support under livet.

Despacho ceremoni :

Despacho ceremoni i Peru, 2012. Fri bild från Flickr, av Alberto Villoldo världsberömd shaman och lärare.

Enkel, hemmagjord despacho ceremoni…attribut till ”offergåvan” för Pachamama

Vilka meditationer och framförallt vilka mudror som kan vara effektfulla i vår medvetna kontaktsökande med det Planetära chakrat?

Elementen JORD med ROT-chakrat och elementet VATTEN med SAKRAL-chakrat är ju planetens grundelement som direkt kopplar oss till de nedersta 2 chakran. Och vi har Hara-punkten där energierna omfördelas på vägen ner och på vägen upp i kroppens eget enegrisystem.

Vill du göra en tacksamhetsmeditation, eller bara meditera en stund för lugn och ro i kroppen och sinnet, så har du följande mudror att hålla (om du vill).

Använd gärna visualisering av rötter (chakra ett) eller vackra grottsystem du använder att nå ner till Jordens djup eller underjordiska vattendrag (chakra två)…låt fantasin föra dig neråt under dina fötter, i kontakt med det Planetära chakrat.

Självfallet gäller här de mudror vi har för våra första 2 chakror!

Men som vanligt i denna serie om mudror…återkommer jag flitigt till starten… dvs. om hur pass viktigt är att händerna är uppvärmda…se i del 1 eller 2 hur du värmer upp händerna. VIKTIGT! ☺

Mudrorna

Här är mina 2 favoriter, en för Rotchakrat och en för Sakralchakrat (de finns med också i tidigare delar här i bloggen, där finns några fler mudror, om du vill välja andra):

Jnana Mudra

för stabilitet, trygghet, jordning och visdom, intuitiv kunskap.

Denna mudra symboliserar jordelementet och kopplas till Muladhara (rot) chakrat i det yogiska systemet. Handflatan förknippas med sinnet.

När handflatan i en handmudra är vänt neråt blir du mer jordad, rotad i nuet. Sinnena stillas.

Denna position är rekommenderad när du mediterar, när du vill vara i fred, inåtvänd mot din inre jag. När du vill utveckla visdom och intuition. Mudran heter populärt också ”visdomspositionen”.

Varuna Mudra

för vätskebalans och känslomässig stabilitet, stärker blod och lymfa.

OBS: använd inte den om du har vätskesamling/svullnader/ödem i kroppen!

MEN använd den gärna om du är stel i övrigt eller har mentalt/känslomässigt fastnat i saker, osv. Varuna mudran är en s.k. ”svalkande mudra”, härligt att använda ofta under varma sommardagar eller om du har för mycket ”eld” inom dig (t.ex. klimakteriets vallningar, utslag, feber, allergier). Mudran sänker alltså kroppstemperaturen, återställer vätskebalansen och påstås vara bra mot torr hud eller lindra olika hudproblem. Vatten är en fantastisk transportväg, sköljer bort det gamla, oönskade och fyller upp med nytt, stärkande.

Lillfingret är förknippat med vatten…och när tummens fingerblomma möter lillfingrets dito förstärks vattenelementet i din kropp.

Vänd gärna händerna i denna position neråt att fingrarna pekar neråt mot marken om du använder denna mudra för att förstärka och medvetandegöra din kontakt med Gaia, Moder Jord, Pachamama. Förstärks även kreativitet (och all livgivande, ”skapande”).

Samma fingerposition för båda händer. De görs alltså med båda händer likadant och samtidigt.

* Tumme och lillfinger nuddar varandra lätt, resten fingrar avslappnade raka eller lätt böjda, beroende på fina fingrars flexibilitet. Forcera inget.

* Handflatorna vända uppåt, händerna vilar på lår eller i knän.

* Du är sittande i valfritt position, bara ryggen är rak, nacken rak, lätt nacklås (aningen indragen haka att du känner som om du lätt lyfts uppåt vid nackhåret…i fantasin).

* Intentionen (tanke- och känslofokus) lägger du på kopplingen till ren, porlande vatten som sköljer genom dig, renar dig från topp till tå…tar med allt du vill släppa ner till Moder Jord och du känner djup tacksamhet. Tar upp Moder Jords kreativa, livgivande kraft och sköljer upp genom dig, ger nytt liv till dig.

* Andas normalt med långa djupa, lugna andetag. Lika lång in- och utandning. Ingen forcering av andetag!

* Håll ögon stängda, i 3:e ögat om du kan, eller bara stängda.

♥ ♥ ♥

Jag bjuder in dig i slutet här att prova tacksamhetsmeditation med dessa mudror för rot- och sakral chakran!

Eller varför inte prova med en liten altare hemma?….

Men definitivt att njuta barfota av naturen så ofta du bara kan!

Nästa gång blir en EXTRA DEL 2 om de chakror vi har ovanför kroppen. Kanske vi kan komma i kontakt med dessa ? Kanske i meditation och med vissa mudror?

Välkommen tillbaka här till bloggen om ca 3 veckor.

Då är vi nog en bra bit in i Maj 2023!

Fortsättning följer…med en sista del till i serien.