De 5 krigarpositionerna inom yoga

Del 2. KRIGARE – I (Virabhadrasana I)

I introduktionen (Del 1, se tidigare inlägg) har vi tittat på ursprung, mytologi och modern historia inom yogan för denna serie med 5 stående positioner, som kallas för krigare (warrior på engelska).

Populära, mycket använda yogapositioner. Om du utövar yoga kommer du förmodligen inte kunna undvika att stå i någon krigarposition, härligt! 😍

Varför använda krigarpositionerna?

Hmmmm… 🤔…🤨 vilka förmåner erbjuder dessa?

Yogafilosofin lär oss att det är bäst att övervinna (ej undertrycka!) vår ilska, rädsla, trauma och osäkerhet genom att aktivera vår styrka, kraft, mod och hängivenhet. När vi går in i dessa krigarpositioner förkroppsligar vi den gynnsamma och heroiska energin hos en krigare (vår inre krigare). När vi håller och andas i dessa asanas, ansluter vi till vår styrka, självförtroende, medkänsla och kraft. Varje krigarställning har sina egna krafter som kan hjälpa yogautövare på deras resa av inre och yttre förvandling.

Dessa positioner kan vara svåra för vissa, eftersom de flesta har frambenet böjt 90 grader i knät, vilket kräver mycket styrka i underkroppen.

Nästan alla krigarpositioner har dock alternativa sätt (t.ex. på en stol) att göras.

Dessa krigarposer är dock några av de vanligaste formerna du kommer att stöta på i en yogasekvens så det är viktigt att lära sig deras korrekta intag för att förhindra skador.Att rutinmässigt öva dem ger många kraftfulla fördelar (se längre ner vilka).

Krigare – I:

Några fotos först ur den gamla indiska krigarkonsten från Kerala varifrån yogans krigarposer sägs härstamma, KALARI. Här ser man Krigare-1 såväl i strid (uppvisning) som i träning:

Anatomi, position, beskrivning hur du gör:

Foto från https://www.yogaanatomy.net/virabhadrasana-1

Såhär fridfullt och meditativt kan Krigare -I se ut…

Foto: Krigare – I med stolen som hjälp.
Man kan även sätta sig på stolkanten, hörnen
och inta en ”sittande benposition” som liknar
detta och ha bålen rak, händerna utsträckta.

Gör såhär:

* Först stå rak med fötterna mycket brett isär, båda fotsulor tar din tyngd och är parallella med varandra. Händerna hänger raka bredvid kroppen, hela kroppen rak, huvudet håller rakt framtittandes.

* Efteråt: vänd t.ex. vänstra foten 90 grader ut mot mattans längd och den andra foten automatiskt vänder 45 grader snett också åt samma håll som förra. Din bål automatiskt vrider sig lite mot vänster i detta fallet.

* Sänk nu din vänstra ben tills du har 90 graders böjning på frambenet dvs. knän är i höjd med din häl (höft och ländrygg följer med som en skruvrörelse också helt mot vänster!). Bakbenen är utsträckt och du trycker dig neråt-utåt med din 45 graders böjda högra fotsula (häl mest). Ger stabilitet i positionen.

* Nyp lätt ihop sätesmusklerna och lyft en aning (någon mm!) bäckenbotten, dra lätt in naveln mot buken, då avlastar/fördelar trycket från bålen. Du står nu som en klippa!

* Händerna lyfter du nu parallella, framåt och upp mot taket, handflator ihop (Anjali mudra), eller om du vill, fläta fingrarna, utom pekfingrar som i Ksepana mudra, kallad även för ”Jupiter-låset” (Mudrorna hittar du i mina tidigare blogginlägg). Raka armar ovanför huvudet alltså.

* Känn in och mjuka upp/sänk dina axlar. De ska inte lyftas upp mot öronen, utan ”hållas nere”, avslappnade.

* Rak nacke, kanske hakan en aning bakåttippad/indragen (kallas även för nacklås). Förläng kroppen uppåt genom toppen av huvudet (kronchakrat).

* Ögonen öppna, blicken fokuserad rakt fram på något längre bort, eller bara i oändlighet.

* Håll positionen och andas, stabila, längre, djupare andetag.

Positionen kan hållas allt mellan 1 min till ….ja, 10-20 min? Så långt det känns stabilt, utan att göra ont någonstans. Men håll ut ett tag, även om det känns ”jobbigt” efter en tid!

Du tränar på uthållighet, styrka, beslutsamhet ju!

😜…😍…👍…👏…🤩

Fördelarna med Krigare – I:

Fysiskt verkar denna asana för att stärka din underkropp, särskilt baksidan av låren (hamstrings), fötter, anklar, sätesmuskeln (glutes) och lårmuskeln (quadriceps femoris). Den bygger också bålstyrka genom att ha ryggraden rak och lång och bröstet lyft. Den milda bakåtböjen med ena benet öppnar framdelen av bålen samtidigt som sträcker ut lår, töjer höftböjaren och psoas. (Psoas är en av de viktigaste muskeln i nedre delen av bålen som är gummibandet som håller samman kroppen med benen, stabiliserar rygg och bäcken och ger en jämn viktfördelning från huvud till fot.)

Mentalt främjar denna position fokus, koncentration och kroppsmedvetenhet. Denna krigare utmanar en att hålla sig jordad och närvarande samtidigt som den engagerar flera muskelgrupper för att hålla denna position stabilt.

• På ett känslomässigt plan är Krigare -I en eldig pose av tapperhet, firande och dygd. Det uppmuntrar och förstärker ett hjärta fullt av medkänsla och mod att övervinna livets utmaningar och våra inre demoner av ego och ilska.

Prova gärna denna fantastiska krigarposition och bli inte nerslagen i fall det känns tufft ! Allt nytt är tufft i början.

Med lite övning och uthållighet kommer du långt och kan ta del av positionens fantastiska stärkande effekter på alla plan !

Vi ses om ca 4 veckor, då tittar vi djupare på Krigare – II.

Ha en fortsatt skön sommar 🌞!

♥ ♥ ♥