Visste du?….

Om migrän och spänningshuvudärk…

Del 4.

Hur hanteras migrän och spänningshuvudvärk med andra alternativa metoder?

En vecka försenat, men Välkommen tillbaka !

Kul att ämnet intresserar dig ☺

Vad finns annat alternativt att ta till hjälp?…

Nu i seriens sista del tänkte ta upp lite alternativa kurer från öst och väst, samt vad forskningen har tittat på de senaste åren för att både förstå och komma på bättre läkemedelsbaserade lösningar än vi har idag. Bivärkningarna för dagens mediciner är kända, de är tyvärr många och inte så vackra (från beroendeframkallande till utlösande av just de symptom de skulle förhindra).

Som vi såg tidigare – botemedel finns inte, men huvudvärk kan behandlas för att lindra och för att förebygga, både med modern västerländsk medicin och med traditionella naturläkemedel. Både i öst och väst har botemedlen sitt ursprung i naturen. Föga överraskande, eller hur ☺

En av de viktigaste verksamma substanserna både i öst och väst är salicilin.

I österländsk behandling används örter med hög salicilin innehåll och i modern medicin har vi en lång rad smärtstillande som baseras på acetylsalicylsyra.

I båda värdssynen är detta symptombehandling, man bedövar, dämpar smärta, osv.

Med detta kommer man inte åt bakomliggande obalanser/orsaker i kroppen, sinnet, livtilen, osv.

Trots alla medicinska och alternativa framsteg som gjorts för behandling av huvudvärk vet vi fortfarande inte fullt ut mekanismerna och förstås kan inte med säkerhet säga vad som kommer att fungera på individnivå. En behandling som fungerar för mig behöver inte fungera för dig! Eller en behandling/medicin fungerar kanske en tid och har ingen verkan alls vid senare tillfälle…

Och ibland vissa saker fungerar för flera personer…ibland bara för enstaka.

Det är ytterst sällan finns quick-fixes, utan de flesta approachen och metoderna kräver tid och omställning, kräver styrka och uthållighet hos persionen.

Enda vägen är att prova på olika saker.

Som nyss nämnt, en av de äldsta och globalt använda substansen är naturens egen smärtstillande – salicin. Naturligt finns i sälgbark, vitpil, älgört, artificiellt som acetylsalicylsyra som idag finns i Aspirin, Treo, Bamyl.

På bilden nedan är salicin utvunnen ur vitlök, kallad för Aspirin enligt ett gammalt apotekarrecept…

Det är också vanligt att man kombinerar salicin med koffein, blodkärlssammandragande + uppgiggande båda två. Många receptbelagda huvudvärkstabletter har denna kombination. Ja, receptbelagda, eftersom koffein i tablettform är extremt beroendeframkallande. Abstinens kan paradoxalt nog utlösa huvudvärk.

Sammanfattningsviss här kan man säga att vid läkemedelsbehandling av migrän och huvudvärk används:

  • I FÖRSTAHAND: Aspirin, Treo, Bamyl, Ibuprofen och Paracetamol
  • I ANDRAHAND: Ergotaminer, triptaner och opiater och Antiemetika vid illamoende
  • PROFYLAKTISKT erbjuds inom vården: blodtrycksmediciner, antidepressiva och/eller anti epileptiska mediciner
  • ALTERNATIVA metoder inom vården i väst är: botox, specifika antikroppsbehandlingar samt ej invasiv nervstimulering (?)

Vad betyder ”ej invasiv nervstimulering”?

Här kommer en utsväng från ämnet…fast ändå inte! Kolla:

Ej invasiv nervstimulering

rätt okänd metod i Sverige, men desto mer känd i England, USA, och andra västländer.

Det är väldigt låga doser av elektriska och magnetiska impulser som skickas med en liten apparat in i hjärnan antingen centralt eller perifert (ofta ser apparaten ut som en diadem på huvudet). Det finns olika märken för hemmabruk, eftersom tekniken är inte invasiv, dvs betraktas som annars harmlös för hjärnan. Långtidstester på ev. biverkan har jag inte läst om, kanske för att tekniken är såpass ny. Denna metod är utvecklad för AKUT användning, för att bryta en migränattack och resultat från kliniska testerna är mycket goda (vetenskapliga artiklar finns publicerade sedan 2010). Alltså mycket nytt forskningsfält! Men trots detta finns redan dessa apparater på marknaden och förtroendet är stort hos tillverkarna att detta kommer att revolutionera akutbehandlingen.

Här tar jag friheten/risken att lägga upp här ett foto jag själv ”tog” från en sammanfattande vetenskaplig artikel från Neurotherapeutics 2018…bara för att ni läsare ska se hur dessa apparater ser ut:

Annars artikeln, med fotot finns här:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5935652/pdf/13311_2018_Article_623.pdf

Här måste jag skriva att en bekant har köpt Cefaly och använder den med mycket bra resultat för sin kroniska migrän. Andra märken vet jag inget om.

Kanske motsvarigheten till dessa tjusiga tiaror och med samma energimedicinska balanseringsterapi bakom som verksam metod kan nämnas här akupunktur, mer specifikt öronakupunktur.

Många stora studier och systematiska metastudier har kommit till slutsatsen att akupunkturens effekt är signifikant överallt i dessa väldesignade studier och särskilt när akupunktur riktas till energibalansering av olika delar i hjärnan (t.ex. thalamus) för migrän patienter. Genom nålstimulans påverkas olika nervbanor, men även utsöndring av hormoner som reglerar smärta i kroppen. Öronakupunktur är särskilt intressant för vagusnerven som har en utlöpare i örat.

Nu tillbaka till en annan naturlig substans:

Magnesium (kemisk beteckning Mg)

som finns överaltt i olika koncentrationer förstås, från havsvatten och många Mg-rika salter och i levande varelser. Både växter och djur. Men mest koncentrerad i gröna växter, nötter, frön, osv, eftersom Mg är centrala ämnet i fotosyntesen.

Det är ett esentiellt näringsämne för både spenat och dig/mig!

Magnesium har flera viktiga uppgifter i kroppen, t ex att producera protein, omsätta kalcium (skelettfunktionen) och att hjälpa till med våra nerver och muskler, bara att nämna de mest kända.

Vid brist kan flera olika typer av besvär uppstå. Några av de vanligaste är muskelkramp, darrningar och problem med reflexerna. Men magnesiumbrist kopplas även i allt större utsträckning till psykiska problem, framför allt depression och mental trötthet. Och så misstänks även vid huvudvärk och migrän…Forskning har visat att brist på magnesium gör att blodkärlens muskulatur krämpar, att blodplättar klumpar sig lätt och cellmembranens stabilitet svajjar…inte bra alltså!

Enklast att ta magnesium är i form av kosttillskott, men fråga gärna en nutritionist och inte bara spring och köp billiga multivitaminer (alla innehåller magnesium, men ofta i en form som kroppen inte kan ta upp! T.ex. undvik Mg-oxid eller Mg-hydroxid. De är inte ens lösniga i vatten!). Så tänk lite här….Magnesium skall vara i en form som din kropp kan ta upp, alltså biotillgänglig form (t.ex. i havssalt, som består ofta av vattenlösliga saltformer). Bäst är genom att konsumera magnesium-rika växter som gröna bladväxter, frön, baljväxter, fullkornsprodukter. Om du ändå behöver Mg som kosttillskott välj gärna Mg i biotillgängliga former som citrat (trimagnesium-citrat), magnesiumglycinat, magnesiummalat, magnesiumlaktat, magnesium EAP2. Utvärtes, dvs bad eller spray då Mg tas snabbt upp via huden, har du mycket snabbtillgängliga saltformer: magnesium klorid (som i havsalt, använs i Mg-sprayer) och magnesiumsulfat (epsomsalt, används i bad).

Vid utvärtes användning, speciellt lokalt på kroppen, använd sprayer som hjälper vid muskelkramp, darrning, mm. Dessa är inte intresanta vid migränattack. Då behövs Mg-intag mer preventivt…en skön, regelbunden och avslappnade bad med epsomsalt, omställning av kost mot mer Mg-rika växter eller/och kosttillskott.

Andra kosttillskott som i forskning visat att ha positiv effekt eller viss positiv effekt är:

  • B-vitaminer (specifikt B2 – riboflavin, men också B3 och B6)
  • D-vitamin
  • Omega-3 och Q10
  • DAO enzym och/eller quercetin

Glöm ej att saker är ju så individuella! Att det fungerade för en mindre grupp personer inom en forskningsstudie betyder inte att detta är generaliserbar och fungerar på oss alla!

Ny forskning har också tittat på melatonin och oxitocin, två kroppsegna och superviktiga hormoner.

Melatonin bildas i tallkottskörteln i hjärnan och är sömnreglerande, men man upptäcker nya och okända andra funktioner också hela tiden. Intressant substans och forskningsfält ☺

Inom migränforskningen vet man nu att bildningen av melatonin hos migrän patienter sker med en vis fasförskjutning, dvs den bildas och släpps senare på natten hos de med migrän än hos de som inte har migränhistorik. När de med kronisk migrän fick melatonin i början av kvällen släppte attackerna och även symptomerna minskades avsevärt i långtidstudier. Lovande i så fall med melatonin terapi…men som det brukar heta ”mer och större forskningstudier behövs”…

Oxitocin är en hormon och signalsubstans som utsöndras från hypofysen på olika stimuli i kroppen, t.ex. i livmoderns glatta muskulatur, bröstet eller vid aktivering av visa receptorer i hjärnan.

Det är vår tillit-hormon och må-bra-hormon som hjälper i parbildning, socialisering och stresshantering.

”Vid berörning och massage utsöndrar kroppen oxytocin – en sorts kärlekshormon- som kroppen bland annat använder för att starta förlossningar. Forskare vid Sahlgrenska akademin och Universitetet i Oslo kan i en ny studie visa att personer som får en nässpray innehållande oxytocin också ökar sin förmåga att tolka ansiktsuttryck, och därigenom andra människors känslor.” – skrev forskning.se redan 25 juni 2012.

Sedan dess har man i internationella studier tittat på kopplingen mellan oxitocin och kronisk huvudvärk och migrän och man vet idag att nässpray med oxitocin tar helt bort värk efter ca 4 timmar in i en attack hos ca 27 % av patienter med migränattack som fick spreya!

Mekanismen är enkel: oxitocin passerar blod-hjärn barriären och aktiverar de oxitocin-specifika receptorerna i hjärnan som är superkraftiga vid inflammationer …och så huvudvärken försvinner helt! WOW! Mn som med all ny forskning: ”mer och större forskningstudier behövs”…Jag vet tyvärr inte om man kan få utskriven Oxiticinspray på recept idag…

Några kändisar nu från växtriket som brukar ha en lång historia inom örtmedicin och har visat bra resultat i moderna forskningstester också vad det gäller att behandla huvudvärk och migrän.

Mattram (eng: fewerfew, latin:Tanacetum parthenium).

Det går utmärkt att odla i Sverige och är mycket välkänt sedan hundratals år som naturmedicin och uppskattad ört mot just problem med huvudvärk, smärtstillande, osv. I USA har intensivt forskats på växten och troligen (?) kommer att klassas där som läkemedel mot migrän.

I Sverie är Mattram godkänd av Läkemedelsverket sedan 2020.

Smörbur (eng: butterbur, latin: Petasites hybridus).

En intressant ört som kan odlas, men förekommer vilt från Japan till USA… i princip överallt. Mycket effektiv mot migrän, men samtidigt giftig.. Detta betyder att preparat renad från sin levergiftiga pyrrozidin alkaloid (PA) och med sin högeffektiva petasin kvar är att rekommendera för användning! Alltså inget att leka med hemma när det gäller denna växt!

Andra, mer och mindre kända växter testade vetenskapligt eller kända i många hundra år inom naturläkemedel, Ayurvedisk läkekonst och flitigt använda inom huspraktika är:

  • nejlikor (vars nejlikolja, eugenol är känd bedövningsmedel, smärtstillande). Den är den verksamma komponenten i tigerbalsam också. Man tuggar enstaka krydnejlike knopp för akut hjälp vid huvudvärk. Förebyggande kan man då ta och svälja max 8 st vid dagens måltid.
  • ingefära används i Ayurvedisk och kinesinsk örtmedicin sedan flera tusen år. Nuligen har västerländska studier visat att verkningsämnerna gingerol och shogaol helt blokerar inflamatoriska neuromarkörer samt förhindrar att blodplättar klumpar ihop sig och orsakar sytebrist i t.ex. hjärnan. Samma mekanisk har man kunnat se när man testade citrongräs och ginko biloba.

Det är mycket som pågår just nu med studier inom örtmediciner välkända att vara mycket effektiva mot migrän och andra typer av huvudvärk! De flesta har inga bieffekter, men man ska vara påläst och försiktigt….växter har även toxiner (de försvarar ju sig mot ”fiender” i naturen) och det skall vara utredd exakt vilka dessa är och/eller vilka doser/mängder är säkra att använda.

Ta hjälp av en kunnig örtmedicinare eller seriös terapeut innan du experimenterar själv!

Sist men inte minst några ord här gällande body-mind tekniker, även dessa med tusenåriga rötter och även dessa beforskade i modern tid med fantastiskt fina och intressanta resultat för behandling och förebyggande av både migrän och huvudvärk.

Nu är vi framme i ett område som bara de senaste 5-10 åren har beforskats explosionsartat (i och med nya datoriserade tekniker inom neurovetenskap, hjärnskanning, osv) och bevisen bara växer dag för dag gällande dessa ”body-mind interventions” (kropp-sinne baserade metoder) för att bekämpa huvudvärk och migrän!

Fantastisk intressanta fält inom hjärnforkning -gamla och nybildade sådana- har nu bevisat att en lång rad tekniker här har signifikant, positiv effekt, som: KBT-terapi, EFT, mindfullness meditation, andra meditationsformer, yoga, qigong, tai chi. Även biofeedback, energimedicin, hypnos och medveten djupandning hör till dessa. Många superfint designade och genomförda vetenskapliga studier är sökbara i PubMed, Embase och Cochraine vetenskapliga databaser och de är i hundratals bara sedan 2015!

Ojoj, vad spännade!

I alla falla för mig som älskar läsa vetenskapliga studier ☺!

Här är en liten pärla till vetenkaplig publikation som sammanfattar i mycket lättillgängliga ord de senaste årens evidensbaserade forskning:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30790138/

OBS att du kan ladda ner fritt en pdf av hela artikeln här! Värt att läsa, om du är intresserad. Dessutom alla referenser författarna uppger för oss vidare till andra studier.

Som allra sist kan jag varmt varmt recommendera dessa 2 böcker (mina ”bibel” det senaste året. De är nya publikationer!) från två världsberömda forskare inom migrän (men det gäller för vanliga huvudvärk också!). Det är bokstavligen härifrån suger jag upp min nuvarande kunskap.

För det konkreta prakniska inne i yogasalen eller via Zoom…ni vet redan vems yogaövningar ☺… men det går att upprepa: den svenske migränyogans grundare och största auktoritet, Per Söder.

Nu stannar jag här!

Serien om olika huvudvärk och olika behandlingar är slut…Hoppas du gillade den och kom fram till en del insikter och kanske även beslut hur ska du ta tag i ditt ”huvudproblem”!

Mina enkla råd är:

  • FÖRSIKTIGT BÖRJA PROVA OLIKA SAKER som känns bäst för dig just nu. Det är ingen annan (ofta inte äns din läkare) vet exakt HUR du mår.
  • GE INTE UPP LÄTT med dessa olika tekniker. DET TAR TID att få pålitligt svar.

Du är välkommen tillbaka till bloggen!

Fortsättning följer…men med något annat spännande ämne nästa gång!

Titta in om 2 veckor, vem vet, kanske du blir överraskad?

Varma hälsningar från mig och min lilla kamrat och bästa stresscoach: