Extra material för temat ” Migrän och spänningshuvudvärk”

Min akuta övning att stoppa anfall

Som du ser, jag kan inte avsluta temat utan att dela med mig min absolut bästa yogaövning för att stoppa akuta anfall av alla sorters huvudvärk ☺.

En superviktig uttalande här:

att detta hjälper mig varje gång i varje situation när attacken är mycket tidig. Detta betyder inte att det hjälper dig lika effektivt!

Men det är värt att testa – om du vill.

OBS att om anfallet är av migräntyp och rätt framskridet, avråds ofta från denna övning.

Här är alltså min favoritövning för akuta tillfällen (de mest kända yogaövningarna kallas ”Nedåtgårnde hund – Adho Mucha svanasana” eller ”Benen upp mot väggen – Viparita Karani” som ökar blodflödet i hjärnan och jag ofta gör dem i hemmet i lugn och ro eller i yogaundervisningen som t.ex. på migränyoga kurs).

Men jag har använt mig om min favoritövning (se nedanför) även på offentliga platser där ofta inte fanns vägg eller plats att göra ovannämnda övningar eller jag var inte rätt klädd att kunna genomföra dem (t.ex. var i kjol eller festklädd).

Men migränattak kan komma när som helst!

En sådan offentlig tillfälle var för ca 3 år sedan en vacker vårdag mitt i Bältespännarparken precis på väg in till en event i Trädgårdsföreningen i Göteborg….och migränen precis börjar visa sina allra första tecken…små ljus-maskar vibrerandes vid synfältets kant och jag var bland folk…

Vad sjutton gör man då? Vänder fort hem och dagen är helt förstörd?

Självfallet vattenflaskan och Alvedonen (från min första hjälpen-kit jag alltid bär med mig – se tidigare blogginlägg om detta) kom direkt fram, men dessa börjar verka bara efter 20-25 minuter ju…och ingenstans att dra mig undan i vila och lite mer mörkt.

Hur stoppa redan själva aurautvecklingen och stoppa hela för-fasen, kväva det hela i sin linda – som det heter?

Här är min räddare i nöden övning som inom migränyogan heter:

Ökat blodflöde till hjärnan

du ska göra detta upp till 7 minuter!

(För mig kommer effekten redan efter 2-3 min.)

 • Hitta snabbt en sittplats och sitt rakryggad på en stol, bänk, osv (i det fria eller i yogastudio lätt meditationsställning).
 • Se till att du har såpass utrymme bredvid dig att du kan fritt sträcka ut dina armar åt sidorna.
  Blunda om du kan, annars sänk blicken ner framför dig (detta bra om det är starkt solljus eller stark belusning som är ju ofta triggande).
 • Sträck ut armarna åt sidorna, handflatorna upp.
 • Spänn fingrarna som klor.
 • Andas in och för upp armarna över huvudet och korsa höger hand framför vänster hand.
 • Andas ut, sträck ut armarna igen åt sidorna.
 • Fortsätt vifta med armarna på det sättet snabbt och rytmiskt.
 • Inandning upp och utandning ned – växla varannan gång med höger klohand fram, varannan med vänster klohand fram.
 • När ca 15 sekunder är kvar – sträck ut tungan så långt du kan och andas genom munnen i takt med armrörelsen.
 • Avsluta med att – andas in, sträck upp armarna rakt upp med fingrarna fortsatt spända som klor, håll andan 8 – 15 sekunder (dvs räkna långsamt till minst 8 – max 15). Andas ut, sänk armarna.
  Andas in, sträck upp armarna igen, håll andan nu dubbelt så långt, 15-30 sekunder.
  Andas ut, sänk armarna.
 • Vila några minuter…känn efter…

Här kommer 2 foton när jag gör de snabba armrörelserna i samklang med in- och utandningen med klohand och sittande på stol:

Klohänder på vägen upp (vid inandning) eller ner (vid utandning) på sidan av kroppen.
Händerna korsade ovanför huvudet, växla höger och vänster hand varannan gång framme.

Viftandet är mindre iögonfallande ute bland folk; man kan lätt tro att du viftar frenetiskt till någon bekant längre bort ☺.

Har du gjort övningen kanske 3 – 4 minuter och vilat lika länge? Det känns som att effekten börjar komma men du är ändå vågar inte stå upp och fortsätta med din aktivitet än? Är osäker på att detta håller?…

Japp jag känner igen också denna känsla. Då sitt kvar lite till, ta några riktigt djupa långsamma andetag med händerna på knäna och…gör övningen en gång till!

Nu efter 3 -4 min till borde effekten infinna sig stadigt ☺

Prova gärna övningen !

Lycka till !