Visste du?….

Om migrän och spänningshuvudärk…

Del 2.

Hur hanterar vi migrän och spänningshuvudvärk i väst?

Välkommen tillbaka ! Kul att ämnet intresserar dig ☺

Innan vi dyker in i hanteringen av migrän och huvudvärk kanske först några ord om den komplexa bilden av migrän och några rader om orsaker för både migrän och huvudvärk…

Lite mer om migrän

Det finns 2 huvudtyper av migrän: migrän utan aura och migrän med aura.

85-90 % av de som har migrän har migrän utan aura. Men denna stora grupp har olika former av migrän (t.ex. med återkommande buksmärtor, yrselanfall eller kräkningar av olika grad). Och så finns speciella migräntyper som förekommer bara hos barn.

Migrän med aura betyder att denna typ har en mycket specifik komponent i anfallets förlopp som förknippas med synrubbningar. Ofta i början av anfallen och i forma av ljusfläckar (centralt/lateralt i synfältet, i ena eller båda ögonen, ”blixtar” eller ”stjärnor” som kommer och går, eller t.o.m. med totalt synbortfall. Riktigt otäckt måste jag säga, jag som tillhör(de) denna kategori…).

Det verkar som att migrän är ärftligt och då som dominant genuttryck (d.v.s. har du ärvt genen så uttrycks den, du får migrän).

Ca 3 ggr fler kvinnor i fertil ålder har migrän än män i samma ålderskategori. Man tror att kvinnliga könshormoner kan fungera som utlösande faktor. Senare i livet utjämnas könsskillnaden dock, lika mycket kvinnor som män får migrän.

Vad kan utlösa migränanfall?

Jag precis nämnde kvinnliga könshormoner, men annars i princip allt…från lite sen eller utebliven måltid eller sena uppesittarkvällar (alkohol definitivt) eller för lite sömn till vätskebrist, olika födoämnen som ost, chocklad, vin…Vidare: vissa sjukdomar, medicinering mot andra sjukdomar…Migrän är mycket vanligt som följeslagare till sjukdomar som beror på serotoningrubbningar: IBS (irritable bowel syndrom), RLS (restless legs), ADHD och liknande, fibromyalgi, bipolära variationer, ångest/depression, endokrina sjukdomar, t.ex. sköldkörtelrubbning…

Men en av de absolut viktigaste utlösarna är någon form av stressituationi livet, akut eller kroniskt stress. Jag tror att detta känns mycket väl igen från vardagen, oavsett våra egna sjukdomshistorier.

Eftersom migrän är en kronisk sjukdom, alla som har en kronisk sjukdom vet att man måste göra livstidsförändringar om en behandling ska lyckas. Finns inga omvägar och räcker inte med bara medicinering, tyvärr.

Visst kan man välja att bara behandla symptom (dvs ta piller endast när man har eller är på väg att ha ett anfall) och sedan ignorera sjukdomen när man är symptomfri. Det värsta med detta är att sjukdomen kvarstår. Bra att veta också at anfallen blir svårare och mer frekventa hos många vid bara symptombehanling, medan hos andra kan avta i frekvens men bara med åldern (för kvinnor efter klimakteriet). OBS det är en myt att graviditet tar bort migrän!

Det finns inga medicinska prover idag som visar eller bekräftar en migrändiagnos! Därför är många som lider av denna sjukdom länge och i nödan! Men en medicinsk bedömning är superviktig!

Så kämpa på! Diagnosen grundar sig på dina symptom samt om din och din släkts anamnes (medicinsk historia). Jätteviktigt alltså att fråga ut släkten och föra dagbok över sina anfall. Hur ofta, beskriv alla symptom, förlopp och hur lång tid de tar. Ta med dagbok och släkthistoria till läkaren.

Tips: Återkomande huvudvärk med illamående som varar 1-3 dagar hos en annars frisk person är med stor sannolikhet migrän…

Långdragen, hög stressnivå eller akut stress är också huvudorsak för spänningshuvudvärk.

Skillnaderna har jag beskrivit i förra inlägget, gå gärna dit om du vill läsa mer.

Här vill jag också nämna en stor grupp människor vars problem orsakas av…kosten och kosthållningen! Inte bara vissa välkända specifika (livs)medel som vin eller kakao, osv., utan helt enkelt våra matvanor och det mat vi automatiskt väljer (älskar).

Jätteintressant och viktig beskrivning, med orsaksamband, råd kring kost och migrän hittar du i Kristina Ahlströms banbrytande böcker på svenska. Blodsockret har här en intressant roll! Kolla in dessa böcker om du anar (eller vet) att dina huvudvärk kan lätt kopplas till mat och hur du äter…

Hur hanterar vi då allt detta?

Läkemedel…”kan inte vara utan, men vill bli fri från dem!”

Den vanliga västerländska sättet att hantera saker och då även migrän/huvudvärk är att behandla symptom, helst med kemiska preparat.

Och djungeln av receptbelagda eller receptfria medel är djup…

Du som har diagnostiserad kronisk migrän vet detta!

Det finns medicin för akut hjälp, för olika faser av migränförloppet, för förebyggande….enligt ålder, enligt utlösande orsak, receptfria, receptbelagda, andra läkemedel som har annan målgrupp men kan ändå hjälpa vid migrän/huvudvärk…you name it.

Förlåt mig, men det skulle ta ca 4 sidor till här om jag börjar rada upp allt detta. Föreslår att du som vill läsa just om piller mot migrän och huvudvärk kollar in denna länk:

https://www.1177.se/behandling–hjalpmedel/behandling-med-lakemedel/lakemedel-utifran-diagnos/lakemedel-vid-migran/

Intressant är dock att alla jag har mött och pratade med om medicinering, ALLA utan undantag (!), vill helst skippa dessa och hitta andra lösningar! Eller om inte helt, men avsevärt minska användningen av läkemedel. INTRESSANT!…Tänk på detta en stund…Varför?

Vad finns annat att ta till hjälp?

Här kommer in rätt snabbt önskan om att ”detta alternativt ska inte vara för jobbigt i vardagen”.

Kanske inte så lätt som att ta en piller, men inga komplicerade rutiner som tar timmar varje dag.

Jaha…

Jag vågar påstå att vi som har migrän eller ofta har spänningshuvudvärk har redan utvecklat en hel rad både akuta och förebyggande metoder och strategier!

Tänk bara efter….vad ”brukar” du göra när…monstret kommer?

JA! Du har redan en rutin som ofta hjälper JUST DIG! Inte sant? Överlevnadsstrategier alltså.

Akuta metoder:

T. ex. här är MITT ÖVERLEVNADSKIT (även idag när jag inte har haft migränanfall på några år! Har detta BARA FÖR SÄKERHETS SKULL – som det heter):

  • Liten vattenflaska + läkemedel (Alvedon Novum och Promaxen, recepbelagd Citodon har jag inget behov av sedan 8-10 år) är alltid med i alla väskor, fickor, m.m.
  • Keps (eller dyl), solglasögon mest på våren-sommaren-hösten, eftersom jag har (haft) migrän med aura utlöst av snett infallande ljus i ögonen (+ stressperioder just då). Även utlöst av reflekterande ljus från fönster, bilrutor, m.m. Observera att solglasögonen är inte tjusiga små brillor på nästippen enligt senaste mode ☺! Utan massiva, med totalskydd runtom: ovanifrån, vid sidorna, rubbet! Japp, valet är superenkelt mellan att ”se fint ut” eller ”få megautbrott av migrän” ☺!
  • Mina vanliga glasögon är dessutom fotokromatiska och polariserande…dyr business…allt för att förebygga migränanfall. Men under de mest känsliga månaderna under året (våren till hösten) använder jag ovan beskrivna solglasögonen också vid behov (därför är de i överlevnadskittet och med mig hela tiden).
  • Självfallet och utom all denna ”utrustning” är en stor stor del i förebyggandet att undvika saker som jag vet att de triggar anfall. Med åren utformas ju livet med och kring dessa enstaka ”absolut no-no-no” saker. För mig en sådan sak är att köra bil. Undviker helt och hittar alternativa tranportmedel (i en storstad är inte svårt). Och då på dessa transportmedel står/sitter strategiskt där det är minst sannolikhet att reflekterande ljus från fönster eller blanka ytor utanför pulserar rytmiskt in i min synfält.

Tanken på detta överlevnadskitt sitter i ryggmärgen varje gång jag ska någonstans utanför hemmet och ställer mig frågan: ”vad ska jag ha med mig nu” eller ”hur löser jag transporten här”?

För många ser Överlevnadskittet lite olika ut, t.ex. vissa har en bit mat, knäckebröd, frukt eller nötter eller annat. Varför?

Jo, för att en stor och viktig utlösande orsak både för migrän och huvudvärk är maten (brist på mat en längre stund) och detta kan lätt härledas till kosten, kosthållningen! Lite högre upp i texten beskrev jag just detta.

Fundera lite på:

Vad begränsar dig?

Vad är din strategi?

Hur ser din överlevnadskit ut?

Det finns andra akuta metoder, yogiska tekniker, att avbryta ett tidig utbrott…men om detta lär du dig på min yogakurs…☺Jag garanterar ingenting! Men eventuellt hjälper dessa dig med?

Mer långsiktiga metoder:

Jag påstår här igen en sak: långsiktiga metoder finns, men de är inte lätta…kräver ofta en massiv livstidsförändring och insikten att vi kan lära oss leva högkvalitativt trots allt! Eftersom bot finns inte. Så länge finns triggersfaktorer – och de finns ju: stress finns i alla former hela tiden t.ex. – behöver vi lära oss leva med vårt ”värkande huvud”. Troligen med mycket mindre ofta värkande huvud, dock ☺. Stort steg för många!

Några långsiktiga metoder/livstidsförndringar som du INTE släpper, utan ”de är i ditt liv för att stanna för gott” är:

  • utröna vilka saker är boven och bygg upp strategier kring undvikandet
  • ändra kosten (t.ex. till antiinflamatorisk och/eller blodsockersänkande) eller helt utelämna varor, ämnen i kosten (detta m.h.a en nutrietionist eller genom ”try and error”-egenmetoden)
  • i princip daglig utövande av riktade, terapeutiska övningar (migränyoga, mediyoga, restorative yoga, yoga Nidra, yinyoga, qigong, tai-chi, simning,promenader… alltså lågintensiv,a vilande, återhämtande träningsformer).
  • självfallet kan du träna intensivt OM just tuff träning INTE är osaken till migrän/huvudvärk
  • håll hårt i rådet ”drick mycket vätska”, vi är ju nästan uteslutande alla dåliga på att dricka den mängd vätska som så desperat behövs för kroppens homeostas (biokemisk balans) och för att rena ut toxiska ämnen, nedbrytningsprodukter, mm ur kroppen. Alltså 2,5 – 3 liter vätska. Rent vatten eller lätt näringsbalanserad med joner menar jag! Vissa théer kan göra detta, men kolla noga efter vilka! LYMFterapi (lymfyoga, specialist-lymfdränage ibland, hudvård genom torrborstning, egen lymfdränage) gör under i din kropp!
  • Och så självfallet den berömda: ”stressa inte” och ”sov ordentligt och tillräckligt” ☺
  • det finns mycket mer här att rada upp…

Mycket att tänka på och välja mellan…men bara ett helhetsgrepp och ordentliga förändringar leder oss vidare i ett högkvalitativt liv med våra ”huvudproblem”.

Nu stannar jag här! ☺

I nästa del skriver lite om österländsk, Ayurvedisk syn på huvudvärk och migrän och behandlingstekniker i samklang med denna synsätt. Jag är absolut inte någon expert eller kunnig på detta, bara har läst in mig på området lite och använt mig av vissa tekniker.

Ta hand om dig och njut av solen och värmen!

Och välkommen tillbaka om 2 veckor. Fortsättning följer…