Huvudvärk och migrän och … yogiska lösningar. Finns dessa? Fungerar dessa?

När jag vågar mig in i yoga för migrän och huvudvärk utgår jag från mig själv. Och självfallet har jag ordentligt researchat ämnet med vetenskapliga publikationer bakom, böcker skrivna av experter. Själv har också gått en längre kurs. (Litteratur, resurser ser du sist här i bloggen.)

Men nu till verkligheten, att ”utgå ifrån sig själv”. Vad menar jag med detta?

Enkelt såhär ser det ut med min ”migränhistoria”:

♥ Fram till 1989 ingen diagnosticerad migrän, men självfallet hade jag både den eller ”vanlig huvudvärk” i perioder av stor stress…och de var många när man lever i en diktatur med enorm ”vardagstress” detta innebär och går på universitet också. Speciellt tuffa huvudvärk fick jag under perioder med tentor, examen, osv.

♥ Diagnosticeras med ”migrän med aura” våren 1990, i Sverige. Då studerade och jobbade jag på Mikrobiologen/virologen på Sahlgrenska. Utlösande faktor: stress i kombination med vibrerande flackande ljus som kommer snett från sidan in i ögonen. Anfallen blir extremt ofta under mars-maj då solljuset är lågt och snett här i Sverige. Samma period upprepas i september-oktober (senare på året ser vi ju sällan längre perioder med solljus här på västkusten☺). Även vid bilkörning utlöses migränen från de starkt vibrerande strålkastarljusen från mötande trafik.

♥ Behandling?…Receptbelagd Citodon. Men den hjälper bara om jag tar in medicinen extremt tidigt i aurasynen (vid första zigzag-ljusen i synfältets utekant), och avbryter allt jag gör och snabbt lägger mig ner i mörkt och tyst rum. Med varma täcken på. Och en hink bredvid…ja, för eventuella kräkningar. Huvudvärk kommer efter ca 10 min ofta på ena sidan av huvudet från tinningen och bakåt ögat…Självfallet, den dagen är helt förstörd.

♥ Efterfasen (s.k. postdrome) ca 2-3 dagar med hjärndimma, yrsel och känslighet (lätt ont) i skallen. Ibland lätta huvudvärk kan komma och gå…en känsla av att ett utbrott är nära.

♥ Frekvens? Ja, ett 10-12 ggr på våren och på hösten. Men dessa har glesat ut genom åren och efter klimakteriet fick jag bara 5-6 ggr på våren och ungefär lika många på hösten.

Allt detta kallas för en ”lätt eller medelsvår migränhistorik”.

Jag vill inte ens tänka på hur det är då för de som har svåra anfall…………

Sedan 2016 är jag helt migränfri !

Detta betyder inte att jag inte får vanlig huvudvärk, ofta av stress, men migrän-monstret hålls på lååååång avstånd sedan dess. Med yogan och några små knep i vardagen.

Hur gör jag?

Det får du veta på min yogakurs om yogiska tekniker (och mycket annat!).

Det är totalt 3 klasser jag håller nu i augusti, i studio på www.yogaom.se och dessa tillfällen hänger ju ihop även om de kan bokas separat som klasser.

Du kan boka i yogaom-s bokningsysytem redan nu.

Klick dig fram till mina kurser där: https://yogaom.touchupbooking.com/sv/Classes

Är du nyfiken?

Känner du igen dig i min beskrivning här ovan?

Du är hjärtligt välkommen att veta mer och prova några grundtekniker med mig.

Vi startar 9 augusti och har 3 tisdagskvällar framåt i temat.

Välkommen !

♥ Zsofia

Nu ett litet urval av litteratur jag kan rekommendera:

Först och främst Per Söders alla böcker. Han är ”pappan” och grundaren för yoga för migrän- och sprängningshuvudvärk i Sverige. Senaste boken som faktiskt summerar hans över 30-åriga erfarenhet med migränyogan ser ut sågär (men han har skrivit flera andra mycket bra böcker i ämnet):

Material jag älskar att nörda in mig på om huvudvärk är böcker i näringslära, funktionsmedicin, kosthållning, ayurveda och självklart mycket snävt inriktade medicinska forskningsartiklar om ämnet. Det kan se ungefär såhär ut när jag ”läser” om migrän:


Här är några vetenskapliga artiklar publicerade internationellt i välrenommerade tidskrifter
(det finns ju så mycket mer, men jag valde de som är mer sammanfattande, större meta analyser):


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10231608/


https://www.ajmc.com/view/migraine-overview-and-summary–of-current-and-emerging-treatment-options


https://www.nature.com/articles/s41582-019-0255-4


https://www.mdpi.com/2072-6643/12/6/1658


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31403967/