Handpositioner (mudror) vad är de bra för?

Del 2

I denna del tar vi några mudror för sakralchakrat och vattemelementet

För att påminna dig lite om hurpass viktigt är att händerna är uppvärmda, lägger jag upp här igen:

Handuppvärmningen

Som med allt annat ….förberedelse och förbättrad rörelse i händer och fingrar är inte dumt att ha när man praktiserar hand mudror.

Nedan här är en handplock av uppvärmningövningar jag brukar göra (de är jättebra övningar även om du inte gör mudror, bara försöker ha starka och flexibla händer eller som antireumatiska övningar för äldre).

Jag har numrerat övningarna, men bara för att säga enstaka ord om dem, inte för att det finns någon inbördes ordning i hur du skall utföra dem. Du gör i vilken ordning du vill. Och båda händer.

(1) Gnugga kraftigt fingertopparna och tummens fingerblomma ihop. Typ 1 minut. Uppiggande.

(2) Böj fingrarna (ej tummen) i tur och ordning så att varje finger nuddar sin bas. Hjälp till med den andra handens pekfinger om det behövs. Håll så fingern i några sek och fortsätt efteråt till nästa.

(3) Böj fingrarna lätt och gnid snabbt naglarna på båda händerna mot varandra. Upp till 10 min dagligen, om du vill. För uppvärmning kkanske räcker någon minut. Denna övning gör dig alert.

(4) Ena handens tumme och pekfinger masserar ”simhuden” mellan andra handens fingrar samt tumme-pekfinger. Den maserande tummen är alltid mot handflatan. ! Min per hand. Lindrar stress

(5) Spreta med fingrarna, handflatorna mot ett underlag/vägg/bord/mm. Lätt tryck och släpp. 1 min

(6) Knäpp ihop händerna och vrid handflatorna bort från dig. Håll positionen så länge det känns bra

(7) Handflator, fingrar mot varandra. Lägg lätt tryck på ena handen, böj fingarana där bakåt. Håll 2-3 sek och upprepa med andra handen. Ca 10 ggr.

(8) Andas in – spreta stort med fingrarna. Andas ut – gör en hård knytnäve (tummen inte med). Upprepa 10 ggr på varje hand.

Efter dessa övningar skaka lätt händerna i luften, rotera handleder, låt händer vila någon minut i knät eller bredvid dig.

Då är det dags kanske för en 30-minuters meditation och händerna i en av mudrorna beskrivna här framöver

Nu när händerna är förberedda dyker vi in i mudrornas värld och denna gången tar vi 3 st fantastiskta mudror för vattenelementet och för balansering i sakralchakrat. Nämner direkt här att det finns minst 10-20 andra mudror också, mer ovanliga eller mer avanserade, som förknippas med vatten och/eller sakrala regionen i kroppen! Jag valde dessa 3 eftersom jag tycker om dem och använder dem själv.

Nu lite om elementernas sytem först:

Elementerna och deras inverkan på oss kommer både från den traditionella kinesiska medicinen (TKM) och från Ayurvediska läkekonsten. De är väldigt väldigt lika i synnerhet vid första kontakt/intryck gällande synen, tolkningen, filosofin bakom de 5 elementen som dominerar allt liv, men det finns en del skillnader och de tydligaste är ju själva benämningen (mycket förvirrande för de som är i början av att fördjupa sig, läsa in sig på dessa två system!).

Här nedan har jag sammanställd tydligt skillnaderna (utifrån en superintressant bok som heter: From Ayurveda to Chinese medicine. Ed. Ping-Chung Leung, World Scientific publ., 2016.)

Båda forntida medicinsystemen tror att varje struktur i universum inklusive människokroppen (kroppsdelar, organ, vävnader, celler, etc.), växter, djur och andra ämnen består av fem element.

Interaktion mellan dessa fem element, deras balanserade relationer och föreningar är ansvariga för existensen av detta materialistiska universum. Det fysiologiska tillståndet, det patologiska tillståndet och i slutändan själva behandlingen grundar sig i att alla är beroende av dessa relationer, balanser, homeostasis i femelementteorin. Även om både TKM och Ayurveda anser det femelementteori vara gemensamt i deras koncept och principer, de skiljer sig ändå i en delgrundläggande förklaringar av dessa fem kosmiska element (kanske geografiskt, kulturellt, tidsmässigt betingar?).

Skillnaderna är följande:

Eld, vatten och jord är desamma i båda medicinsystemen. TKM tar trä och metall som två komponenter i de fem elementen medan Ayurveda inkluderar rymd och luft.

Det är mycket gemensamt i konceptet och tillämpningen av femelementteorin i båda de gamla systemen men även många skillnader finns kvar idag. Koncepten är unika och kompletta inom sig själva. ”Det är nödvändigt att studera begreppen separat på sina respektive sätt och senare utvärdera likheter och olikheter.” – skriver alltså den ovan nämnda boken.

Utifrån detta kan man säga att när man pratar om vatten elementet enligt Ayurveda då pratar TKM om Metall elementet.

Men jag håller mig hela vägen till den Ayurvediska vägen i blogginläggen för att inte förvirra ☺.

Om det är något extremt specifikt och annorlunda i dessa system, nämner jag det. Men glöm inte för ett ögonblick att: här är all teori extremt förenklat och betoningen är på det praktiska, på mudrorna själva!

Elementet vatten (på sanskrit jala eller apas) betyder all materia i flytande form och uppfattas som livets källa. Det är kopplad till sakralchakrat (swadhisthana på sanskrit) och styr över våra känslor. Fysiologiskt förknippas med alla våra kroppsvätskor (blod, lymfa, slem, saliv) och styr cirkulationssystemet, lymfsystemet, njurar, urinblåsa.

Vatten är annars en universell symbol för rening, detox, utrensning., flöde, rörelse. Astrologiskt förknippas med månen, månens kraftutövning på vatten (tidsvatten på Jorden), men också på oss som består ju över 60 % av vatten och självfallet påverkas av vattnets, vattenelementets inverkan.

Mudrorna

förknippade för vattenelementet och sakralchakrat styr och balanserar alltså homeostasen, vätskebalansen i kroppen, påverkar de system som är förknippade med elementet vatten (se ovan vilka) samt känslomässigt balanserar stress, sömn, trötthet. Men framför allt starkt påverkar känslan av att släppa taget, samt att vara anpassningsbar, flexibel. Skänker lugn och klarhet och starkt balanserar känslomässiga obalanser.

Då går vi in och tittar på 3 st mudror, mest kända kanske, men de är definitivt mina favoriter ☺.

Varuna Mudra

för vätskebalans och känslomässig stabilitet, stärker blod och lymfa.

OBS: använd inte den om du har vätskesamling/svullnader/ödem i kroppen!

MEN använd den gärna om du är stel i övrigt eller har mentalt/känslomässigt fastnat i saker, osv. Varuna mudran är en s.k. svalkande mudra, härligt att använda ofta under varma sommardagar eller om du har för mycket ”eld” inom dig (t.ex. klimakteriets vallningar, utslag, feber, allergier). Mudran sänker alltså kroppstemperaturen, återställer vätskebalansen och påstås vara bra mot torr hud eller lindra olika hudproblem.

Lillfingret är förknippat med vatten…och när tummens fingerblomma möter lillfingrets dito förstärks vattenelementet i din kropp, så därför ser handpositionen ut sågär:

Samma fingerposition för båda händer. De görs alltså med båda händer likadant och samtidigt.

* Tumme och lillfinger nuddar varandra lätt, resten fingrar avslappnade raka eller lätt böjda, beroende på fina fingrars flexibilitet. Forcera inget.

* Handflatorna vända uppåt, händerna vilar på lår eller i knän.

* Du är sittande i valfritt position, bara ryggen är rak, nacken rak, lätt nacklås (aningen indragen haka att du känner som om du lätt lyfts uppåt vid nackhåret…i fantasin).

* Intentionen (tanke- och känslofokus) lägger du på kopplingen till ren, porlande vatten som sköljer genom dig, renar dig från topp till tå…och du känner djup tacksamhet.

* Andas normalt med långa djupa, lugna andetag. Lika lång in- och utandning. Ingen forcering av andetag!

* Håll ögon stängda, i 3:e ögat om du kan, eller bara stängda.

Efter avslutad övning skaka lätt ut händerna och sitt kvar med några djupa andetag och känn efter!

Använd mudran vid dina meditationer dagligen och återigen: helst mer än 20 min för att utveckla vana och börja känna av effekt.

Mer om fördelar/effekt för Varuna mudran från boken Mudras of India:

Svalkande och lugnande, botar överdriven törst, minskar rynkor och torr hud, ökar den totala smidigheten i kroppen, gynnar senor, ligament och muskler, stärker njurar och urinblåsa, ger näring

och renar blodet och lymfan, förbättrar minnet, tonar könsorganen och hjälper till att läka från trauma relaterade till sexuella övergrepp eller skam runt omkring sexualitet, väcker inre glädje och vitalitet, förbättrar övergripande fysisk skönhet.

Shakti mudra

för din kvinliga kraft och energi, för flexibilitet, och hälsa i fortplantningssytemet.

En mycket kraftfull mudra för kvinnlig energi och balans!

Shakti betyder på sanksrit ” kreativ kraft” eller ”livsenergins gudinna”.

Lite svårt kanske att se på min bild här nedan, men detta är en s.k. ”gemensam-hand mudra”, båda händer förs samman i mudran, helt enkelt.

Används mycket i yoga för att slappna av bäckenbotten, lugna organ och nerver i pelvis.

Hjälper till att rikta och balansera energi (prana) till sakralchakrat och även till rotchakrat.

OBS normalt pekar handen och fingrarna neråt framför din sakralchakra! Alltså inte som i mitt foto! Här försökte jag bara fota själva handpositionen med kameran på stativ…☺.

Lillfingret är förknippat med vatten och ringfingret med jord. När de förenas med lätt tryck och fingrarna pekar neråt styrs energin neråt och vi stabiliseras och släpper ut mot moder Jord allt den energi, känsla vi inte längre är i behov av. Moder Jord tar emot och omvandlar/neutraliserar dessa energier.

Gör handpositionen såhär:

* Tryck lätt lill- och ringfingertopparna mot varandra.

* Vik in tummarna mot handflatorna och fäll dina lång och pekfingrar över dem för att hålla tummarna förseglade. Handleden kan nudda varandra eller vara öppna som i fotot.

* Vänd hela handen neråt, framför din navel (sakralchakra), armarna kan vila lutade lätt mot dina höfter. Om du sitter med korsade ben eller i ”kohuvudpositionen” (Gomukasana) kan armarna vila i knät. Se längre ner hur du gör Gomukasana. Denna mudra görs ofta och med stor behållning just i Gomukasana för maximal effekt.

* Andningen är djup och när du andas in föreställ dig att du drar ner andetaget till områden nedanför naveln. Vänta här enstaka sekunder och på utandningen visualisera att en lätt vattenflöde eller dimma tränger in i sakrala regionen och sköljer bort blockeringar, dina menatala och känslomässiga ”gifter”.

* Intentionen är rening, ny energi, rotning, balans.

* Håll ögon stängda om du kan och efter avslutad övning skaka lätt ut händerna och sitt kvar med några djupa andetag och känn efter!

Använd mudran vid dina meditationer dagligen och återigen: helst mer än 20 min för att utveckla vana och börja känna av effekt.

Nu om att sitta i Gomukasana (kohuvudet):

Med benen i kors på det sättet leds energin kraftigt ner till bäckenbotten. Kombinerad med Shakti mudra intensifieras effekten av mudran och gynnar sakralchakrats balansering.

Här är en bild på hur du sitter med benen i kors.

OBS! Händerna och mudran gör du som beskrivet och visat ovan, inte som i bilden här!

Mer om fördelar/effekt för Shakti mudran från boken Mudras of India:

Lugnar sinnet, slappnar av kroppen, inducerar god sömn, minskar kramper i nedre bukorganen (särskilt användbart för att lindra menstruella kramper), släpper spänningar i bäckenet, bidrar till att läka fysiskt och känslomässigt trauma i samband med oönskat sex och/eller sexuella övergrepp, men också öppnar dörren till mottaglighet och intimitet, fungerar som en kraftfull koppling till den gudomligt feminina, månens rytm, tidvatten och de otaliga andra naturliga cykler.

Yoni mudra

för balans i hjärnhalvor, stabilitet i kropp och sinne, rening.

Yoni betyder på sanskrit sigill, källa, livmoder, vulva, behållare, viloplats, mm.

Denna mudra är också en s.k. ”gemensam-hand mudra”, båda händer förs samman för att forma mudran, helt enkelt.

Denna mudra hjälper till att balansera motsatta men kompletterande enegrier i kroppen, särskilt i hjärnhalvorna. Under meditation stabiliseras kropp och sinne, koncentrationen förbättras och inre fokus skärps.

Denna mudra leder pranan i kroppen, både neråt för rening och uppåt för hälsan. De subtila energiflöderna ner och upp förstärks.

Alla fingrar utom pekfinger och tumme är hopflätade och detta ger starkare koppling mellan höger och vänster hjärnalvor och händernas energibanor.

Pekfingertopparnas riktning riktar och förstärker flödet av renande energi; tummarnas riktning dirigerar energier för förstärkt hälsa.

Gör handpositionen såhär:

* Fläta ihop alla fingrar framför dig händerna i höjd med solar plexus (magen) och sitt någon minut och stabilisera andningen, långa mjuka andetag in och ut.

* Öppna upp nu pekfingrar och tumme och tryck de mot varandra (se bilden nedan) och för händerna mot sakralchakrat (pelvis) med pekfingrarna neråt och tummarna snett uppåt. Det bildas en triengel eller oval form mellan fingrarna (symboliserar din feminina essens, mystiska öppningen till källan, vulvan, ursprunget). Andas långa djupa andetag med ögonen stängda (och fokus i 3:e ögat om du kan) under minst 5 min.

* på en utandning för nu händerna upp till hjärtat med penfingrar uppåt och tumme visande neråt. (Uppåtpekande fingrar här symboliserar din maskulina energihalva, lingam, fallus symbolen). Fortsätt här i 5 min.

* Intentionen är på rening och hälsa, fullständig balans mellan upp-ner, feminin-maskulin, vänster-höger hjärnhalvor.

Handpositionen skall göras växelvis på följande sätt:

Börja med pekfingrarna pekandes neråt framför din sakralchakra eller pelvis. Händerna vilar i knät.

Efter 5 min höj händerna framför hjärtat och nu pekar tummarna ner och pekfingrarna upp. Efter ytterligare 5 min i denna hjärtposition flytta tillbaks händerna i knät med pekfingrarna neråt.

Börja så, men en varv, dvs 10 min.

Öka tiderna långsamt i varje position minut efter minut och gör helaa cykeln varje gång (handen vid pelvis och handen vid hjärtat).

Efter en längre tids övning då din andning är naturligt lugn och stabil och du inte får spänningar mer i bröst och axlar kan du antingen förlänga 5 min till 6, 7, osv…eller repetera feminina-maskulina (yin-yang) cykeln flera gånger om du vill, alltid lika lång tid i dessa två positioner.

Du kan göra mudran avslappnad i valfri sittande position eller stående. Bara du är stabil och rakryggad utan anspänning i kroppen en längre stund.

Mer om fördelar/effekt för Yoni mudran från boken Mudras of India:

Harmoniserar de sexuella och andliga energierna i kroppen, skapar en koppling mellan hjärtat (kärlek) och de sexuella körtlarna (kreativa energi).

♥ ♥ ♥

Jag bjuder in dig i slutet här att prova dessa mudror !

Värm upp händerna lite först och dedikera en halvtimme till meditation eller andningsövningar med händerna i någon av vattenelementets fantastiska mudror. Eller varför inte prova alla tre?….

Nästa del tar upp 3 mudror med fokus på eldelementet och solar plexus chakrat.

Välkommen tillbaka här till bloggen om 2-3 veckor. Fortsättning följer…