Handpositioner (mudror) vad är de bra för?

Del 5

I denna del tar vi några mudror för halschakrat och eterelementet

För att påminna dig lite om hurpass viktigt är att händerna är uppvärmda…se i del 1 eller 2 hur du värmer upp händerna.VIKTIGT! ☺

När dina händer är uppvärmda så tar vi 3 st fantastiskta mudror för eterelementet och för balansering i halschakrat. Nämner direkt här att det finns andra mudror också, mer ovanliga eller mer avanserade, som förknippas med eterelementet. Jag valde dessa 3 nedan, eftersom jag tycker om dem och använder dem själv.

Vi har lärt oss lite om de 5 elementen inom Ayurvedisk/yogisk synsätt i del 2.

Självfallet, superenkelt och utan att komplicera med Ayurvedans doshor eller tattvas (överkurs).

Fokus är på grundförståensen av mudrorna här och det praktiska: hur man gör.

Då hoppar vi in direkt i

eterelementets mudror och kopplingen till halschakrat (vishudhachakra).

Dessa mudror ökar glädje (lätthet och skratt), ökar koncentration, minne, självförtroende, främjar förmågan att lyssna och förfinar kommunikation (utåt och inåt) samt förbättrar intuition och känslan av frid. Reducerar tankespriddhet, yrsel och känslan av ensamhet. Lugnar sinnet och hjälper oss att överge negativitet, dåliga beteendemönster och hjälper i att koncentrera energin mot det syfte vi har valt – om vi har bestämt oss att göra förändringen (dvs i samklang med både Solar plexus och Hjärtchakran!).

Halschakrat är kreativitetens och kommunikationens kraftchakra!

I halschakrat förfinas avsevärt de kreativa, dock mer grövre impulser som härstammar i sakral chakrat.

Eterelementets mudror är också jättebra komplement till meditation, andningsövningar och vissa yogatekniker (kriyas) eller övningar.

Inom retorik och inom sång konster finns ju många kända övningar mär man ”värmer upp” förfinar kommunikationen genom rösten. Här hjälper till dessa mudror extra bra.

Rent fysiskt kan man placera halschakrat i halsen, där nervflätor som har sin ursprung i ryggradens (nackens) nervbanor (pharyngeal plexus) och övre delen av lungornas nervbanor (brachial plexus) samlas.

Apropå olika nervplexagenom modern fysiologi kan vi se idag att de hittills mystiska ”chakras” väl överenstämmer med de 5 stora nervknotor (ganglier) som utgår från ryggraden, samt 2 centrala körtlar i hjärnan. Se mer ingående om detta i del 3 i blogginlägget. Där försökte jag mig på en ritad bild också att illustrera de olika plexa och motsvarigheterna i de olika österländska system med chakras.

Alltså: Halsens och en del av lungornas plexa hör till HALSchakrat.

Färgen azurblå (eller ljusblå) förknippas med denna chakra.

Elementet eter (rymd) på sanskrit kallas akasha

och betyder rymden i alla dess manifestationer och betydelser: utrymme (slutet eller öppet), himmel, tomrum eller gränslös rymd.

Akasha är kärlen som rymmer alla andra element.

Akasha är INTE TOM, så ordet ”tomrum” som så ofta och enligt mig felaktigt används i olika guidade meditationer eller översatta dito är inte rätt. Akasha, rymd, eter är allt annat än tom! Det innehåller allt, ofta kallas även ”fältet” eller ”kvantfältet” där allt finns samtidigt, tidlöst. I många new-age läror hit kopplas vi upp i djup-djup meditation, eller när vi vill se in i vår karma för att förverkliga oss själva, våra innersta uppriktiga och osjälviska önskan (s.k. sankapla i yogisk mening) placerar vi här. Det finns faktiskt en mudra som heter så också för denna ändamål ☺, se nedan bland mudrorna!

Eterelementet förknippas med inre frid, självförverkligande, kreativitet, kommunikation (både ljudbaserad utåt och tyst inåt!).

Eterelementet förknippas med långfingret, som i olika mudror har syftet att förstärka förbindensen med akasha.

Fysiologiskt förknippas luftelementet med halsen, munnen, stämbandet, öronen och hörseln.

Känslomässigt styr etern balansen till mer frid, glädje, kreativitet, kommunikation.

Inom vår mognadsprocess till vuxna människor och när halschakrat är öppnat och i balans förbättras vår kommunikationsförmåga (både talandet men framförallt lyssnadet) och vi värdesätter tystnad mer och mer. Detta leder till att vi värdesätter djup meditation mer, ökar vår förmåga att förstå kunskap bortom det ytliga (skrivna, talade, mm från den materiella världen).

Inom yogafilosofin finns ett begrepp som heter udana. Betyder ”luft som flyger uppåt”. Denna lätta rörelse är en subtil energi med säte i halschakrat som gör möjligt för oss att uttrycka oss, konstnärligt och/eller sanningsenligt. När du jobbar med dessa mudror upptäcker du efter ett tag att det är mycket lättare att hitta din egen sanning, ha modet att uttrycka den och ha öppenheten att lyssna in andras sanning på djupare plan.

Alla dessa mudror som hjälper oss att hålla halschakrat öppet hjälper också till att ”ta ner till hjärtat” de idéer, drömmar, osv som kommer från högre chakran (tredje ögat t.ex., men vi kommer till dessa i senare blogginlägg).

Eterelementets mudror har störst effekt när de görs under frivillig tystnad.

Gör du dessa hemma eller på en tyst retreat- superbra! På retreat när alla andra är också tysta är kanske enklast, men långvarig effekt kommer bara med ständig övning och då tysthet hemma är kanske en lyx för många?

Men om du lyckas få till det i din vardag, det är fantastiskt!

När du frivilligt ställer in dig på tystnad märker du hur hektiskt och kaotiskt är din inre miljö!

Att stilla sinnet skall dock ske mild och systematiskt genom att låta kaoset spela ut sig, klinga av… och du väljer ”betraktarens sits”. Helt enkelt observera, konstatera utan värdering och utan att fästa uppmärksamhet på dessa inre brus, tankar som kommer och går, eller distraktioner utifrån….och bara mild föra fokus tillbaka till exempel att betrakta andetag eller blicka in-upp i tredje ögat, osv.

Dessa inre brus minskar förvånande snabbt i styrka, tack och lov!

Du känner väl igen detta…ja, det är den allra första fasen (minuterna) i en meditationssittning ☺…

Här är alltså eterelementets mudror av stor hjälp.

Mudrorna

förknippade med eterelementet och halschakrat och i någon form har långfingret involverat i handpositionerna (nästan alla, men det finns undantag).

Då tittar vi nu på 3 st mudror för halschakrat – de mest kända kanske-, men de är mina favoriter ☺.

Shunya Mudra

jordande som ger stillhet och avskildhet för självreflexion

Mundran hjälper till att få oss ner i stabilitet, rota os, jorda oss och ger en önskan att dra oss tilbaka i stillhet för meditation och självreflexion. Används ocksåvid konkreta fysiska problem med yrsel, hörselsvårigheter, tinnitus, öron- och halsinfektioner samt vid problem med sköldkörteln.

Som vi nu vet från tidigare delar i serien representerar tummen eldens element och används ofta tillsammans med andra fingrar; här genom att trycka ner långfingetoppen mot tumroten. Detta bidrar till att balansera för mycket eter i kroppen; jordar och stabiliserar oss.

Gör handpositionen såhär:

Sätt dig i valfri ställning eller på stol. Du kan stå eller ligga ner på rygg också om du vill. Gör INTE mudran när du går eller äter!

Samma handposition görs med båda händer, separat och samtidigt (här visar jag ena handen).

* Händerna vilar i knäna, handflatorna uppåt (eller bredvid dig om du står eller ligger).

* Vik nu långfingrarna mot handflatornas mitt så att långfingertopparna viks ner mot tumroten på varje hand (avslappnat, behöver ej nå dit eller trycka tumroten!).

* lägg tummarna på översta (eller nästöversta, som jag gör här) leden på långfingrarna och håll lätt tryckt där.

* De andra fingrarna spretar lätt, hålls raka, dock utan ansträngning.

Håll positionen i 4-5 minuter , kan upprepas 2-3 ggr per dag.

DAGLIG STUND AV TYSTNAD kring denna mudraövning rekommenderas (ur Swami Saradanandas bok (se i del 1 om boken).

Med tystnad menas här att du varken pratar, läser (inkl mobiler, läsplattor, mm!), tittar på TV eller lyssnar på musik. Inget som distraherar hörsel och ögon egentligen.

Kanske du sitter då i tyst meditation med ögon stängda eller halvöppna (du tittar ”ofokuserat” med ögonen mot nästippen eller ner framför dig).

OBS! Om du gör mudran BARA med vänster hand, då gör du istället

Nivedana mudra

som förstärker ditt ”inre lyssnande” som är lysnande med medkänsla. Prova denna vid svåra samtal i ditt liv, när du har svårt att lyssna (pga av ilska eller stress).

Sankalpa mudra

för intuition, innovation, kreativitet och kommunikation.

Kallas även ”positionen för intention”.

Sankalpa betyder ungefär: en innerlig, positiv önskan i form av ett starkt beslut som utrustar oss med en positiv bild av handling, situation, sinnesstämning innan vi utför dem.

Alltså en fin innerlig önskan som vi känslomässigt upplever redan nu, som om den är redan uppfylld, redan finns.

Ja…kanske enklast med ett exempel:

Du har idag krämpor här och där i kroppen (eller allvarligare saker) och du önskar dig innerligt och uppriktigt hälsa.

Då formulerar du din sankalpa tyst för dig själv såhär ”Jag ÄR frisk”.

Alltså, en kort formel: ”Jag ÄR…xxx.”.

Om du kan, lägger du på en känsla av att ”vara frisk”, hur det nu känns för dig när du är frisk.

Du har säkert minnen av en sådan tillstånd. Ta fram denna känsla och känn den samtidigt du upprepar din sankalpa.

Att använda Sankalpa mudra med en personlig Sankalpa ger en mer positiv vision av vårt syfte i livet, förbättrar symboliskt tänkande, kreativ uttryck och kommunikation. Hjälper oss förverkliga framtida förhoppningar och drömmar genom att uppleva ”hur de känns” redan nu i nuet. Då öppnar vi upp för att så skall det ske!

Gör såhär:

Sätt dig i valfri ställning eller stå upp eller var liggande.

Händerna har olika positioner:

* HÖGER HAND: lägg tummen mot nagelkanten på ringfingret. Inget tryck, bara låt tummen vila.

* VÄNSTER HAND: för ihop tummen med långfingertoppen (Extra info: denna position gjord likadant med båda händer heter

Akasha mudra!

Bara som information, om du vill göra den någon gång…)

* Armarna vilar bekvämma i famnen, på knän, eller hänger eller ligger brevid/på dig (om du är liggande). Spelar ingen roll var armarna är, bara de vilar bekvämma.

* Håll mundran 4-5 minuter och helst repetera några ggr per dag (repetera din Sankalpa formulering i början av varge övning 3 ggr).

Andas normalt genom näsan.

Förklaring: tummen på ringfingret på höger förstärker jordelementet och ger stabilitet och styrka. Tummen som trycker lätt mot lånfingertoppen balanserar etern i kroppen.

Inre kommunikation, kreativitet förstärks.

Sankalpa förstärks.

Matangi mudra

för att bygga upp mental och fysisk styrka och mod, uppnå harmoni.

Den här handpositionen heter också ” väktaren av visdom, tal, musik, skrivande och konst”, precis de attributer som förknippas med halschakrat., dvs. du förenas med visdomen och kreativa kraften detta chakra ansvarar för i det yogiska filosofin.

Den stärker dig att uppnå harmoni i livet som helhet.

Denna mudra används ofta av samurajer och ninjor i det japanska krigskonsten, eftersom den hjälper att bygga upp mental och fysisk styrka och mod (i japansk krigskonst kallas kuji-kiri = betyder ”de nio huggens väg”).

Gör såhär:

Detta är en stående övning/meditation!

Sätt upprätt (eller i Ardha-chandrasana = knästående halvmåne, se videon nedan).

* Sätt ihop handflatorna framför din bröst och börja fläta ihop dina fingrar – med lillfingrarna först och på så sätt att högra handens lillfinger hamnar nederst. Resten av fingrarna flätar naturligt ihop sig. Helt naturligt hamnar vänster tumme på höger tumme sist. Behåll dem så.

* Nu rätar du ut långfingrarna så att de ligger mot varandra och pekar uppåt.

* Sträck upp armarna raka ovanför huvudet. Handflatorna ligger mot varandra. Alternativt: du kan hålla händerna framför hjärtat (tummar tryckta mot bröstbenen).

Håll händerna i denna position så länge du kan, minst 1-3 min dagligen.

* Knästående halvmåne (Ardha chandrasana) dock utan Matangi mudran t.ex. visas här:

♥ ♥ ♥

Jag bjuder in dig i slutet här att prova dessa mudror !

Värm upp händerna lite först och dedikera en halvtimme till meditation eller andningsövningar med händerna i någon av eterenelementets fantastiska mudror.

Eller varför inte prova alla tre?….

I nästa del tar jag upp 4 mudror med fokus på sinnet som element och pannchakrat samt kronchakrat som energicentra i kroppen

Välkommen tillbaka här till bloggen om ca 3 veckor. Då är vi i januari 2023!

Fortsättning följer…